Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen

poll-drinkblikjes-04-07-2019.jpg

Ruim 80 procent van de volgers van Radar is voor de invoering van statiegeld op drankblikjes. Dit blijkt uit een poll onder ruim 2000 respondenten. 14 procent is tegen.

Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen, omdat er een plastic laagje in zit, pleit onder meer milieuorganisatie Recycling Netwerk. De 1,58 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan, bevatten 1,58 miljard laagjes plastic, stelt Recycling Netwerk. Een deel hiervan komt als zwerfafval in de natuur terecht.

Vorige polluitslagen

De resultaten zijn ongeveer gelijk bij het vorige onderzoek dat Radar uitvoerde: begin 2018 stond ook bijna 80 procent van de respondenten positief tegenover statiegeld op drankblikjes en halve-literflesjes. In 2016 was dit nog 74 procent. Uit de vele reacties op deze poll blijkt dat statiegeld nog altijd een veelbesproken onderwerp is.

Radar maakte eerder een uitzending over statiegeld op blik: 

Statiegeld op blik en kleine flesjes moet zwerfafval voorkomen

Wat vinden de tegenstemmers?

Opvallend is dat een groot aantal tegenstemmers ervan overtuigd is dat voornamelijk jongeren zich weinig zullen aantrekken van het statiegeld en de blikjes dus op straat zullen blijven gooien, blijkt uit de open antwoorden. Zo zou de regeling geen invloed hebben op de hoeveelheid zwerfafval op straat.

Daarnaast zijn de tegenstemmers sceptisch over de opslag van nóg een afvalstroom. ‘Ik word verzamelmoe. Papier, glas, gft-afval, etc. Nu ook blikjes? Betekent overigens overlast van muizen en ander ongedierte’, schrijft een respondent. Een ander maakt zich zorgen over de opslag van al het lege blik voor de supermarkten.

Niet alleen de opslag, maar ook het vervoer van lege blikjes is voor sommigen een probleem: ‘Als ik uit een blikje drink ben ik onderweg, een open blikje bewaren in je tas is geen optie’, geeft iemand aan.

Naast praktisch ongemak spreken verschillende respondenten zich negatief uit over het eventuele financiële gevolg van een extra statiegeldregeling. Zij verwachten dat de extra moeite in de supermarkten doorberekend zal worden in de productprijzen.

Voordelen statiegeldinvoering

Toch is het leeuwendeel van de respondenten zeer positief over het voorstel. Sommigen vragen zich zelfs af waarom het nu pas ter sprake komt: ‘Sinds de jaren 80 wordt in de Scandinavische landen al statiegeld geheven op blikjes. Wij lopen erg achter!’, schrijft iemand.

Voor veel respondenten blijken de rondzwervende blikjes een doorn in het oog. ‘Dit is de enige manier om het milieu schoon te houden’ en ‘Dat zal heel veel rommel schelen op straat en in de bosjes’, zijn veel gehoorde antwoorden.

‘Dit zou een geweldig idee zijn. Maakt een eind aan de eindeloze rij blikjes die ik onder weg naar mijn werk overal in de natuur aantref’, schrijft een respondent, ‘nu ook nog op de kleine flesjes graag.’ Veel respondenten zijn van mening dat een logische eerste stap statiegeld op kleine flesjes is en indien dit goed werkt, kan er nagedacht worden over blik.

Lees meer over de plannen van de overheid:

Statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf 2021

Tot slot zijn sommige mensen van mening dat het blikprobleem niet bij de consument ligt, maar bij de fabrikant: ‘De bedrijven moeten een oplossing zoeken om hun product plasticvrij te maken, en niet de kopers om statiegeld vragen’, laat @Equity_Rules weten via Twitter.

Jouw mening laten horen? Meld je aan!

Wil je jouw ervaring delen of mening geven? Word dan lid van het Radar Testpanel! Je wordt dan uitgenodigd om deel te nemen aan vragenlijsten. Jouw antwoorden helpen ons om consumentenzaken uit te zoeken. Aanmelden kan via deze link.