Waarom zou je groenten en fruit in het 'juiste' seizoen eten?

25012020groenten.jpg

Veel groenten en fruit zijn seizoensgebonden. Waarom is het nou goed om seizoensgebonden producten ook écht in het juiste seizoen te eten? En waar kun je checken welke groenten en fruit bij het seizoen horen?

'Voor groente en fruit geldt dat ze het meest duurzaam zijn als ze uit Nederland komen en verbouwd zijn op akkers en boomgaarden,' zo vertelt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. 'Er zijn bepaalde groente- en fruitsoorten die alleen in bepaalde maanden geoogst kunnen worden. En dat maakt het een seizoensproduct.' Aardbeien, doperwten en courgettes zijn voorbeelden van producten die in de zomer op akkers verbouwd worden.

Zijn seizoensgebonden producten ook in andere seizoenen verkrijgbaar?

De meeste seizoensgebonden producten zijn ook in de andere seizoenen verkrijgbaar. Ze worden dan voornamelijk ingevroren of in blik verkocht. Je kunt deze groenten en fruit volgens Lutgerink dan minder vaak vers verkrijgen. De producten die wel vers in de winkels liggen zijn dan vaak niet afkomstig uit Nederland. 

Deze seizoensgroenten en -fruit kunnen minder duurzaam zijn als je ze niet in het juiste seizoen eet. 'Producten die uit het buitenland komen, zijn geen Nederlandse seizoensproducten. Toch kunnen deze soorten groente en fruit een lage milieubelasting hebben, omdat het weinig energie kost om deze producten te verbouwen en te vervoeren. Maar soms komen groenten en fruit van ver. Bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, Afrika of Nieuw-Zeeland. Deze producten belasten het milieu meer, omdat ze naar Nederland moeten worden vervoerd. Als ze met het vliegtuig naar hier komen, zijn ze het meest milieubelastend, aldus Lutgerink. 

Groenten en fruit die in kassen worden verbouwd zijn over het algemeen ook niet erg duurzaam. 'Maar er zijn kassen die niet erg verwarmd worden. De producten uit deze kassen zijn dan wel weer duurzamer dan wanneer je de producten in laat vliegen', vertelt de woordvoerder.

Eten in het juiste seizoen is lekkerder

Seizoensgebonden producten zijn vaak ook veel lekkerder als je ze in het juiste seizoen eet. Dat zie je bijvoorbeeld bij aardbeien. Als je nu een doosje aardbeien eet proef je wel degelijk verschil met wanneer je aardbeien in de zomer eet. In de zomer zijn ze veel voller van smaak.

Welke producten horen bij welk seizoen?

De seizoensproducten voor de winter zijn voornamelijk de groenten die je ook terugziet in herfst- en wintergerechten. Denk aan boerenkool, pastinaak en pompoen.

De seizoensproducten voor de zomer zijn juist weer de producten die je ook vaak kunt verbouwen in je eigen moestuin. Denk aan aardbeien, doperwten, raapstelen, courgettes en slasoorten.

Op de site van het Voedingscentrum vind je een lijst met alle seizoensproducten. Daarnaast hebben zij ook een lijst gemaakt met producten die het hele jaar een duurzame keuze zijn, ook als ze niet uit Nederland komen.

In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product waar je groente en fruit vandaan komt. Je kunt het ook vragen aan een medewerker.