Wildgroei aan namaakproducten, grote risico's voor consument

Sinds de coronapandemie neemt het aantal namaakproducten, dat van buiten de Europese Unie naar Nederland komt, enorm toe. Dat komt onder andere door de opmars van dropshippingwebshops, die verkopen op platforms als Bol.com, Amazon en Chinese bedrijven als Aliexpress en Wish. Maar niet alleen webshops verkopen namaakproducten, ook in reguliere winkels liggen incidenteel namaakartikelen. 

Op dit moment loopt een rechtszaak van sportmerk Puma tegen de Kruidvat. Volgens Puma heeft Kruidvat nagemaakte Pumasokken verkocht. Kruidvat is al eerder door de rechter op de vingers getikt voor het verkopen van Havaiana-teenslippers. Volgens Kruidvat ging dat niet om nep-Havaianas, maar om slippers die niet voor de Europese markt zijn bedoeld.

Duidelijk verschil in kwaliteit

Er is dus een rechtszaak gaande tegen Kruidvat. Puma ontdekte de namaaksokken in de Kruidvat bij toeval. Een stagiair, van een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in zaken rondom namaakproducten van onder andere Puma, kwam erachter. 
 
'Mijn vriendin en ik wilden squashen en zij kocht nog even snel een paar sokken bij de Kruidvat. Toen ze de sokken zag, vertrouwde ze het niet helemaal. Toen hebben we ze laten checken', vertelt Daniel Daineko. 'We zagen duidelijk het verschil in kwaliteit en stiksels'. 
 
Kruidvat laat in een reactie weten vanwege de rechtszaak niet inhoudelijk in te kunnen gaan op de situatie met de Puma-sokken. Lees hier de volledige reactie van Kruidvat, waarin het een toelichting geeft over de werkwijze rondom het aanbieden van merkartikelen.

Forse toename van namaakproducten

De verkoop van namaakproducten neemt enorm toe. Volgens organisatie React, die internationale bedrijven helpt bij het opsporen van nepartikelen, gaat het zelfs om een verdubbeling. Zie onderstaande met de nieuwste cijfers.

Zie hieronder cijfers van het aantal verwijderde advertenties van namaakproducten.

cijfers-namaakproducten-15022021.jpg
Toename advertenties namaakproducten. Bron: React

Sommige mensen nemen een handeltje erbij en denken dat ze makkelijk een zakcentje bij kunnen verdienen. 'Ze gaan bijvoorbeeld logo's op mondkapjes strijken. Maar als je gesnapt wordt, kun je geconfronteerd worden met vervelende onvoorziene kosten', aldus advocaat Carja Mastenbroek. 'In principe ben je als consument niet strafbaar als je namaakartikelen in kleine hoeveelheid koopt. Maar je kunt wel juridisch aansprakelijk worden gesteld en dat kan behoorlijk in de kosten lopen, denk al gauw aan 500 euro', aldus de advocaat. 

Radar legt in een ander artikel uit wat je moet weten over de regels omtrent het kopen of verkopen van namaakproducten. Wanneer ben je strafbeer? En wanneer loop je het risico op een boete? Dat lees je via onderstaande link. 

Namaakartikelen kopen of verkopen: wat zijn de regels?

Criminele en terroristische organisaties

Mastenbroek benadrukt dat veel consumenten niet weten dat er grote criminele organisaties achter de productie van namaak zitten. 'Namaakproducten zijn big business. Als je het geld volgt en kijkt wie de leverancier is, zie je dat die er achter zitten. Als consument weet je niet dat het geld door de koop van een namaakproduct uiteindelijk naar criminelen gaat'. 

Uit een internationaal rapport van de Unifab, de Franse vereniging ter bevordering en verdediging van intellectueel eigendom, is te lezen dat namaakproducten zelfs terroristische organisaties financieren.

Grote risico's door ontbreken van controle

De organisatie React spoort namaakartikelen op. Manager Ronald Brohm stelt: 'Sinds de pandemie zien we een gigantische toename in de online verkoop van namaakproducten. Dat komt omdat er veel meer verkoop online is. Maar ook omdat namaak vooral online wordt verkocht en er allerlei controlemomenten ontbreken in de online verkoop van van merkproducten.' 

Omdat die controle is er dus nauwelijks is kunnen de namaakproducten daarom ook  gevaarlijk zijn. Brohm: 'Met elektrische apparatuur heb je grote risico's, maar ook met farmaceutische en cosmetische producten. Als die niet zijn getest en er is geen enkele kwaliteitscontrole, neem je een risico en dat kan schadelijk zijn'. 

In de studio vertelt Gerard Spierenburg van de consumentenbond over de gevaren van namaakartikelen en geeft hij tips hoe je deze producten als consument kunt herkennen. In onderstaand artikel van Radar vind je ook een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat je een namaakproduct bestelt. 

Zo herken je namaakproducten

Radar over dropshipping

Platforms als Bol.com en Amazon, waar particuliere verkopers gebruikmaken van dropshipping, vormen een groot deel van het probleem. Radar heeft hier meermaals aandacht aan besteed in de uitzending. De fragmenten vind je terug via onderstaande links:

Forumreacties

16
  • Door Radar

We bestellen massaal producten online, maar weten vaak helemaal niet of deze wel echt zijn van het merk dat erop staat. Wat als dat niet zo is? Is het product dan nog wel veilig? Kijk dit Radar-item hier terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/wildgroei-aan-namaakproducten-grote-risicos-voor-consument/ Wat is jouw ervaring met nepproducten?

  • Door sjohie

Geen ervaring mee, ik koop nooit "merk" producten zomaar over de grens, of zeg in een Turkse bazaar als het gaat om kleding. Kwestie van beetje opletten, en dan gaat het bijna altijd goed. Eerste stelregel, als het te goedkoop/mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook, en koop je in het geval van electronica, soms letterlijk levensgevaarlijke troep.

  • Door witte angora

Misschien kun je het bij Alie expresss kopen voor iets van 10 cent per bol?