BKR-geregistreerd? Zó check je het gratis

BKR-geregistreerd? Zó check je het gratis

Wat betekent het als je geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Word je in het register opgenomen als je rood kunt staan? Moet je een bericht ontvangen als je geregistreerd wordt? En: hoe check je gegevens in het BKR-register? 4 vragen (en antwoorden) over BKR-registraties.

1. Hoe weet je of je een BKR-registratie hebt?

Als je een lening afsluit groter dan 250 euro dan is de kredietverlener wettelijk verplicht jouw krediet te registreren in het BKR-register. Dat staat in de voorwaarden die je van de kredietverlener krijgt.

Wil je weten of je in het BKR-register staat? Vanaf 25 mei 2018 kun je gratis checken of je in het register bent opgenomen. Je moet dan een formulier downloaden en opsturen.

2. Wanneer krijg je een registratie?

Er bestaan twee verschillende vermeldingen: positieve en negatieve BKR-registraties. Een positieve registratie geldt wanneer je een lening hebt afgesloten voor meer dan 250 euro en altijd op tijd betaalt. Zo'n positieve vermelding krijg je ook als je rood kunt staan op je rekening, als je een creditcard hebt met gespreide betaling in meerdere termijnen, als je gebruik maakt van een uitgestelde betaling, als je een private-lease-regeling hebt, of als je een telefoon hebt op afbetaling. Bekijk meer voorbeelden van positieve registraties op de site van BKR.

Een positieve registratie kan veranderen naar een negatieve als je een betalingsachterstand hebt van meer dan drie maanden. De geldverstrekker stelt je daarvan wel eerst op de hoogte. Zo'n vermelding blijft 5 jaar staan. Een negatieve registratie heeft verschillende coderingen. Als je weer bij bent met je betalingen krijg je een herstelmelding (die blijft 5 jaar staan). De uitleg van alle codes kun je vinden op de site van BKR.

3. Hoe kom je van een negatieve registratie af?

Een negatieve vermelding blijft 5 jaar na aflossing zichtbaar.

Op internet vind je veel bedrijven waar je kunt aankloppen kunt om je terechte negatieve BKR-registratie te verwijderen. Het BKR waarschuwt echter voor deze partijen: 'wees voorzichtig met dergelijke aanbiedingen. Het kost u vaak veel geld en het resultaat is zeker niet altijd verwijdering van uw registratie.' Radar besteedde in januari 2017 aandacht aan zo'n bedrijf, Dynamiet Nederland.

Terugkijken: BKR-registratie verwijderen?

Denk je dat je ten onrechte negatief geregistreerd bent? Neem dan contact op met de kredietverlener. Kom je er niet uit dan kun je naar de Geschillencommissie stappen. Meer daarover vind je op de website van het BKR.

4. Kun je geen hypotheek krijgen als je een registratie hebt?

Een huis kopen is niet uitgesloten met een BKR-registratie op je naam. Kredietverstrekkers, zoals bijvoorbeeld de bank waar je een hypotheek wil afsluiten, hebben volgens de wet zorgplicht. Zij moeten dus checken of je voldoende geld hebt om een (nieuwe) lening af te sluiten. Dat controleren zij onder meer door het BKR-register te raadplegen.

Heb je negatieve registraties op je naam staan? Dan kan het zijn dat je voor een lager bedrag een hypotheek kunt afsluiten. Dat kan overigens ook bij (veel) positieve vermeldingen, afhankelijk van de totale hoogte van alle leningen die je hebt afgesloten.

Hoe hoog het maximale aantal leningen mag zijn kan BKR niet zeggen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de kredietverleners. Hoe zit het met BKR-registraties als je een hypotheek wil? Dat vroeg Radar aan de Rabobank. Je totale inkomen, je betalingsverplichtingen, eventueel geld dat later nog vrijkomt, en - inderdaad - BKR-registraties: al die zaken tellen mee bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek.

Dit is een artikel uit mei 2018, door de redactie bijgewerkt op 16 juli 2019.

Bron: BKR / Rabobank

Meer over:

Ook interessant