toggle menu

Consumententip: Hoe de supermarkt je verleidt

Als je boodschappen doet in de supermarkt, heb je dan het gevoel dat jouw koopgedrag constant wordt beïnvloed? Waarschijnlijk niet. Maar toch zit een supermarkt vol met psychologische foefjes om je meer te laten kopen dan dat je van plan bent. Radar laat zien wat supermarkten allemaal uit de kast halen om je tot net iets meer aankopen te verleiden.

Is het je wel eens opgevallen dat veel supermarkten op elkaar lijken? Dit is geen toeval. De meeste supermarkten beginnen bij groente en fruit. Dit is namelijk de meest kleurrijke afdeling en geeft je direct een goed gevoel. Daarnaast laat de supermarkt zien dat er verse producten zijn, wat ook weer een positief beeld geeft over de rest van de winkel.

Er is nog een ander voordeel aan het beginnen met groente en fruit. Als je je gezonde boodschappen al hebt aangeschaft, zal je sneller bereid zijn om 'ongezonde' producten te kopen. Je voelt je dan minder schuldig.

Supermarkten zijn over het algemeen ingedeeld per dagdeel. Want na de groente-en-fruitafdeling komt vaak het vlees en het vis, gecombineerd met andere ingrediënten om het avondmaal compleet te maken. Vervolg je je weg door de supermarkt, dan vind je de kaas, het vleeswaren en het brood. Zo kun je bij het samenstellen van jouw avondmaaltijd, lunch of ontbijt makkelijk kiezen tussen verschillende producten. Deze indeling stimuleert je om sneller en makkelijker producten te kiezen.

Melk en cosmetica zijn vaak achterin de winkel te vinden. Dit zijn producten waarvoor klanten speciaal naar een supermarkt komen. Door deze helemaal aan het eind van de winkel te plaatsen, worden klanten gedwongen eerst de winkel door te lopen. Hierdoor wordt de verleiding groter om meer te kopen. 

De supermarkten bekijken nauwkeurig waar ze hun producten moeten plaatsen. De artikelen waar het meest aan verdiend wordt, staan vaak op ooghoogte in de schappen. Veelal zijn dit de A-merken, maar tegenwoordig staan ook de eigen huismerken op die plaats. 

De meest populaire artikelen staan halverwege het gangpad. Hierdoor word je gedwongen om het gangpad in te lopen waardoor je wellicht in de verleiding komt om ook andere producten te kopen. 

Het weglaten van objecten kan ook van invloed zijn op jouw aankopen. Probeer maar eens een klok te vinden in een supermarkt. Deze hangen ze expres niet op, zodat je minder besef hebt van tijd en minder gehaast je boodschappen kunt doen.

Kleur, geur en geluid

Niet alleen de indeling van een winkel kan je beïnvloeden. Zelfs de kleuren in een supermarkt kunnen van invloed zijn op ons aankoopgedrag. Kleuren roepen namelijk emoties op en hier spelen de supermarkten op in. Zo zijn veel aanbiedingen in het rood of in het geel afgedrukt.

Rood heeft de eigenschap dat objecten dichterbij lijken dan dat ze zijn. Ook worden mensen actiever van de kleur rood. Daarnaast is rood ook een van de meest opvallende kleuren. Kortom, een ideale kleur om artikelen aan te prijzen.

Geel is ook een erg opvallende kleur. Daarnaast wekt de kleur geel positieve emoties op. Je wordt er vrolijk van, krijgt er een beter zelfvertrouwenvan en geeft je een optimistisch gevoel. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de kleur geel vaak gebruikt wordt in de supermarkt.

                                

Is het niet heerlijk, de geur van vers gebakken brood bij de brood afdeling? De kans is echter groot dat dit luchtje niets te maken heeft met het bakken van brood. Veel brood in de supermarkt komt kant en klaar uit de fabriek. De geur is kunstmatig en is bedoeld om je te verleiden tot de aanschaf van brood, koek, of andere lekkernijen van de broodafdeling.

Dat muziek emotie oproept, is niks nieuws. Maar uit testen blijkt dat het afspelen van bepaalde muziek zelfs klanten kan beïnvloeden. Als er op de wijnafdeling Franse chansons gedraaid worden, zal je eerder de neiging hebben om Franse wijn te kopen. Klinken er Duitse schlagers door de speakers, dan zullen de verkoopcijfers van de Duitse wijnen stijgen.

Je ziet het. De supermarkt probeert je op zoveel mogelijk manieren te verleiden tot extra aankopen. Maar hoe voorkom je dat je met meer naar huis gaat dan dat je van plan was? De beste methode van boodschappen doen, is het boodschappenlijstje. Schrijf op wat je nodig hebt en negeer de rest van de winkel. Maar pas wel op, want misschien loop je wel allemaal mooie aanbiedingen mis.

© TROS Radar

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant