Consumententip: Incassokosten voorkomen

Het is altijd vervelend om een brief van een incassobureau op de deurmat te krijgen. Bij deze enkele tips om extra incassokosten te voorkomen.

  • Betaal rekeningen op tijd, dan wordt er geen incassobureau ingeschakeld.
  • Mocht u - om wat voor reden dan ook - een rekening niet op tijd kunnen betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op het met het bedrijf of het incassobureau om een betalingsregeling te treffen.
  • Als u onenigheid hebt met een bedrijf om een rekening en daarom niet wilt betalen, stuur het bedrijf dan een aangetekende brief, waarin u uitlegt waarom u de rekening niet betaalt. Komt er toch een brief van een incassobureau, stuur uw brief dan ook daarheen.
  • Als u een incasso krijgt zonder dat u iets had besteld of gekocht, schrijf dan ook een brief waarin u dat meldt. Het bedrijf moet dan het bewijs leveren dat u wel wat hebt gekocht.
  • Vindt u de geëiste incassokosten te hoog? Schrijf een brief aan het incassobureau en verwijs naar een richtlijn van rechters met daarin de tarieven om te bepalen of incassokosten redelijk zijn. Daar staat ondermeer dat voor een 'schuldbedrag' tot € 250,- een incassotarief geldt van € 44,03. Daar kan nog rente bij komen.

Indien van toepassing kunt u ook gratis gebruik maken van onze voorbeeldbrieven over incasso.

Ook interessant