toggle menu

Consumententip: Wat te doen tegen een trage en besmette computer?

Consumententip: Wat te doen tegen een trage en besmette computer?

Een trage computer, vervelende pop-ups, een startpagina die iedere keer weer gewijzigd is, browsers die uit zichzelf pagina's openen, systeemcrashes, wegvallende internetverbinding. Herken je deze problemen? Dan heb je mogelijk een malware-programma op je computer. Wat is malware en hoe kan deze op je computer komen? En wat kan je tegen malware doen?

Wat is malware?

Malware is software die schade kan toebrengen aan je computer en jouw systeem instabiel kan maken. Voorbeelden van malware zijn:

 • virussen
 • trojans
 • wormen
 • spyware-programma’s
 • adware-programma’s 

(*Onderaan deze pagina wordt uitgelegd wat deze vormen van malware precies doen).

Hoe komt malware op jouw computer? 

Malware kan op je computer komen via

 • een dubieus e-mailbericht
 • door het downloaden en openen van bestanden

Via een e-mailbericht

Klik daarom nooit op meegestuurde bijlagen/bestanden en links in e-mailberichten als je deze of de afzender niet vertrouwt. Doe je dat wel, dan open je de malware en wordt deze stiekem op jouw computer geïnstalleerd.

Controleer dus altijd het e-mailadres van de verzender. Kijk ook kritisch naar het taalgebruik van de e-mail. Veel mailtjes die op het eerste gezicht gestuurd zijn door een betrouwbare afzender, bijvoorbeeld jouw bank of een bedrijf, vallen door de mand door het taalgebruik. Vaak zijn deze e-mailtjes geschreven in gebrekkig Nederlands en afkomstig van buitenlandse criminelen. Twijfel je? Dan nooit openen! Verwijder het mailtje meteen van je pc. 

Via het downloaden en openen van bestanden

Pas daarom op met het downloaden en openen van bestanden via

 • Usenet (zoals nieuwsgroepen)
 • torrent-programma's (zoals bittorrent)
 • peer-to-peer-programma's (zoals limewire)
 • chatprogramma's (zoals MSN)
 • sociale netwerken (zoals Hyves) 

Kortom: kijk uit met sociale en filesharing-netwerken en download ook geen bestanden van onbetrouwbare internetsites.

Klik ook nooit op pop-ups die tijdens het surfen zomaar opkomen en je bijvoorbeeld vertellen dat je computer gevaar loopt en onmiddellijk gescand moet worden op virussen. Dat is meestal zogenaamde scareware.  

Hoe wapen je je tegen malware en hoe komt je er vanaf?

Tip1: Installeer een virusscanner op je computer zoals bijvoorbeeld van Norton, Kaspersky, Eset, Panda of Avast. Voor deze scanners moet je betalen. Wil je dat niet dan zijn de gratis virusscanners van AVG, Antivir en Microsoft  een redelijk tot goed alternatief. 

Let op: je denkt misschien dat de computer veilig is wanneer deze met de duurste antivirussoftware is uitgerust. Dit is echter een groot misverstand! De belangrijkste risicofactor bij de beveiliging is de computergebruiker zelf. Houd de virusdefinities up-to-date, zorg voor een regelmatige update van Windows, installeer alleen betrouwbare software en zoals gezegd wees voorzichtig met het downloaden van onbekende software en het openen van onbekende e-mail/attachments! 

Tip 2: Installeer anti-spyware op jouw computer zoals bijvoorbeeld van Ewido, Spybot, HitmanPro, Spysweeper, Ad-Aware, SUPERantispyware of Malwarebytes. Deze software heeft meestal een betaalde en een gratis versie. De gratis versie is vaak al genoeg om jouw computer op te schonen en te beschermen. 

Tip 3: Gebruik geen Internet Explorer. De onderzoeken spreken elkaar soms tegen, maar over het algemeen blijkt dat vooral oudere versies van Internet Explorer gevoeliger zijn voor malware dan andere browsers. Zo gek is dat niet, aangezien ruim zeventig procent van Nederland, Europa en de VS via Internet Explorer op internet surft, hebben cybercriminelen het vooral voorzien op lekken in de browser van Microsoft (IE dus). Het zou dan ook veiliger zijn een meer onbekende browser te gebruiken zoals bijvoorbeeld Firefox, Chrome en Opera. Ook hiermee kun je prima op internet surfen. 

Tip 4: Mocht je na al deze stappen nog steeds last hebben van malware op uw PC, laptop, netbook of Mac dan rest er nog maar een ding: een herinstallatie van jouw besturingssysteem. Dat maakt definitief een einde aan alle vervelende virussen, trojans, spyware, wormen en adware-programma’s.

Vergeet niet, voordat u een herinstallatie doet, om al je belangrijke bestanden (films, muziek, foto’s) te backuppen.  Een herinstallatie van je besturingssysteem zorgt ervoor dat alles naar fabrieksinstellingen wordt teruggezet. In praktijk betekent dat dat alles wat je op de harde schijf hebt staan definitief kwijt bent.

Tip 5: En als laatste nog een tip: je computer kan ook traag worden doordat deze nooit of te weinig is opgeschoond. Elke software-installatie, elke game, elke internetsessie, elke download, elk emailbericht enzovoort laat sporen na op je computer, als dat er teveel worden kan jouw computer traag worden en zelfs vastlopen. De onderstaande gratis programma’s schonen je computer via een veilige manier op zodat deze vaak weer een stuk sneller is.

 Ccleaner 

Glary Registry Repair 

Auslogic Disk Defrag

En hier nog 2 links naar een site waar je gratis spywarescanners en virusscanners kunt downloaden.

*Een virus is een programmaatje dat zich nestelt in een bestand van een computer en zichzelf vermenigvuldigt en/of probeert te verspreiden naar een andere computer. Een virus probeert schade toe te brengen aan de computer door bestanden te overschrijven te deleten, of de harde schijf te formatteren. 

*Een trojan is een bestand dat zich onopvallend op je harde schijf nestelt en daar zijn werk gaat doen. Een trojan verspreidt zich niet naar een andere pc, maar kan bijvoorbeeld door een hacker gebruikt worden om verbinding te maken met jouw pc terwijl je online bent. Trojans kunnen er onder andere voor zorgen dat je computer crasht, dat er programma’s opstarten, dat de internetverbinding stopt of dat bestanden worden verwijderd of toegevoegd. 

*Een worm is een bestand dat zich zonder hulp van iemand kan verspreiden. Een worm verspreidt zich bijna altijd via e-mail. Op het moment dat een geïnfecteerde bijlage wordt geopend zal een worm uit zichzelf een mailtje sturen naar bijvoorbeeld alle mensen in uw adressenboek, met daarbij een bijlage (attachment) waaraan de worm een kopie van zijn eigen code heeft toegevoegd. Als de ontvanger het bestand bekijkt, zal de worm zich met behulp van dat adressenboek ook weer gaan verspreiden. 

*Spyware is software die gegevens verzamelt over je gedrag op internet en die doorstuurt naar een derde partij. Spywareprogramma's kunnen bijvoorbeeld bijhouden welke websites er worden bezocht, welke e-mails worden verstuurd, welke programma's geïnstalleerd zijn enzovoort.

*Adware is een extra code in software die ervoor zorgt dat de makers reclame kunnen tonen als je die software gebruikt. Reclame kan getoond worden in een venster van die software, maar ook als pop-up.

© Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant