Een allergische reactie na coronavaccin van Pfizer/BioNTech? 'We moeten niet onnodig in paniek raken'

Een allergische reactie na coronavaccin van Pfizer/BioNTech? 'We moeten niet onnodig in paniek raken'

Allergologen worden momenteel overstelpt met vragen over allergische reacties op het coronavaccin van fabrikant Pfizer/BioNTech. De kans op zo'n ernstige reactie is volgens Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), heel klein. Oude Elberink: 'Mensen moeten niet onnodig in paniek raken'.

'Volgens Pfizer kunnen álle mensen die ooit een ernstige allergische reactie hebben gehad het het coronavaccin van Pfizer/BioNTech beter niet nemen. Ze houden die waarschuwing heel breed, als je ooit gereageerd hebt op voeding of medicatie, of wanneer een onverklaarbare allergische reactie hebt gehad, zou je beter niet voor het vaccin kiezen', vertelt Oude Elberink.

'Allergische reactie in zeldzame gevallen'

'Inmiddels zijn al veel mensen gevaccineerd. Wij zien dat de hoeveelheid allergische reacties die na de prik zijn opgetreden, heel laag zijn. In het vaccin zit een bestanddeel, polyethyleen glycol (PEG), dat inderdaad in zeldzame gevallen een allergie kan opwekken. Maar dat is zó zeldzaam, ik heb er in mijn praktijk de afgelopen 25 jaar drie gevallen van gehad.' Van andere hulpstoffen die in het vaccin zitten, zijn volgens Oude Elberink geen allergische reacties bekend. Bij het UMCG lees je meer over verschillende allgergieën en het Pfizer/BioNTech-vaccin. 

Wat zegt het RIVM?

Heb je eerder na een vaccinatie een ernstige allergische reactie of ademhalingsproblemen gehad, dan adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om voor de vaccinatie met de arts op de priklocatie te overleggen. Iedereen die gevaccineerd is blijft vijftien minuten op de priklocatie, zodat eventuele allergische reacties meteen behandeld kunnen worden. Je leest het volledige advies van het RIVM hier.

Ben je allergisch voor PEG dan betekent dat overigens niet dat je het vaccin niet kunt krijgen, maar het UMCG raadt je aan de prik te laten zetten op een poli voor Allergologie. Je krijgt het vaccin dan in kleine stapjes.

Meer over:

Ook interessant