Hoe schakel je de SOS-functie in op je iPhone of Samsung-smartphone?

Hoe schakel je de SOS-functie in op je iPhone of Samsung-smartphone?

Hopelijk maak je het nooit mee, maar in een noodsituatie kan een telefoontje of sms-bericht je leven redden. Als je niet wil dat een ander merkt dat je om noodhulp vraagt, kun je gebruikmaken van de SOS-functie op je smartphone. Radar legt je uit hoe jij deze functie instelt.

Wat is de SOS-functie op je telefoon?

Met de SOS-functie kun je in noodgevallen gemakkelijk familieleden, vrienden of de hulpdiensten inschakelen. iPhone heeft deze optie recent toegevoegd, met Samsung-toestellen kan het vanaf de Samsung Galaxy S4.

iPhone

SOS-functie iOS - foto

SOS-functie iOS - foto
SOS-functie iOS - foto

Om de SOS-functie te gebruiken op een iPhone heb je het nieuwste besturingssysteem nodig (iOS11). Je kunt de functie activeren via Instellingen> SOS-noodmelding. Hier kun je zelf bepalen wie jouw noodmelding ontvangen en of je gelijk telefonisch wil worden doorverbonden met de hulpdiensten.

SOS-contactpersonen instellen op een iPhone

De contacten die jij instelt als SOS-contactpersoon krijgen een seintje met daarin je locatiegegevens. Het is verstandig om te kiezen voor een betrouwbaar persoon, die zijn telefoon regelmatig gebruikt.

Hoe gebruik je de SOS-functie op een iPhone?

Eenmaal ingesteld is de functie eenvoudig te gebruiken. Druk vijf keer snel achter elkaar op de aan-/uitknop. Met een eenvoudige veeg over je scherm kun je vervolgens razendsnel contact opnemen met de hulpdiensten. Tegelijkertijd krijgen jouw noodcontacten een sms-bericht met jouw locatiegegevens.

Samsung

SOS-functie Samsung - foto

SOS-functie Samsung - foto
SOS-functie Samsung - foto

Een Samsung-toestel verstuurt in tegenstelling tot een iPhone geen bericht naar hulpdiensten. Het bericht gaat enkel naar jouw noodcontacten. Wel bevat deze noodoproep meer informatie. Als je de SOS-functie activeert, stuurt deze jouw exacte locatie, een audio-opname en twee foto’s (van de camera aan de voor- én achterkant) naar de door jou aangewezen SOS-contacten. KPN ondersteunt geen mms (de uitgebreidere versie van sms), dus als KPN-klant verstuur je enkel jouw locatie.

Instellen op een Samsung-telefoon

Stel de functie op Samsung-toestellen (Galaxy S4 of nieuwer) in via Instellingen > Geavanceerde Functies > SOS-berichten verzenden. Je kunt hier ook jouw noodcontacten instellen. Het is het handigst als je een betrouwbaar persoon instelt, die zijn telefoon regelmatig gebruikt.

Andere toestellen

Vooralsnog hebben enkel iPhone (vanaf iOS 11) en Samsung (vanaf de Galaxy S4) een 'stille' SOS-functie. Als alternatief kunnen gebruikers van andere toestellen een app downloaden die soortgelijk functioneert.

Met de app 'Vertrouwde Contacten' stel je een of meerdere personen naar keuze in staat om je te vinden in een noodsituatie. Als jij je onveilig voelt kun je jouw locatie ook delen met je vrienden of familie.

Ook interessant