Hoe verwijder je je Facebook-account?

Hoe verwijder je je Facebook-account?

Heb je besloten om te stoppen met Facebook, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de data die het bedrijf van jou heeft? Het sociale netwerk heeft de functie om je Facebook-account te verwijderen goed verstopt, maar met het stappenplan in dit artikel gaat het lukken.

In de afgelopen week is Facebook onder vuur komen te liggen na het nieuws dat databedrijf Cambridge Analytica toegang heeft gekregen tot de privégegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. De hashtag #DeleteFacebook was trending, maar hoe verwijder je je Facebook-account eigenlijk?

Maak eerst een back-up

Voordat je jouw Facebook-account daadwerkelijk verwijdert, is het verstandig om een back-up te maken. Na het verwijderen van je account heb je namelijk ook geen toegang meer tot je berichten, chatgesprekken en foto's op Facebook. Je kunt een kopie downloaden van alle gegevens die het netwerk van je heeft verzameld.

 1. Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven)
 2. Klik onderaan de pagina op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.
 3. Klik op de (groene) button 'Archief downloaden'
 4. Vanwege veiligheidsredenen vraagt Facebook je om het wachtwoord van Facebook opnieuw in te voeren. Voer je wachtwoord in.
 5. Na enkele minuten krijg je een e-mailtje van Facebook met daarin een link om je gegevens te downloaden. Klik op de link om je opgeslagen gegevens te downloaden.

Deactiveer je Facebook-account

Je kunt je Facebook-account verwijderen, maar het platform biedt ook de mogelijkheid om je account te deactiveren. Hierdoor kun je nog even rustig nadenken over je keuze en ben je niet direct al je gegevens en contacten kwijt. Zo deactiveer je je Facebook-account in de browser:

 1. Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven)
 2. Klik bij 'Account beheren' op Bewerken
 3. Klik op de link 'Je account deactiveren.'
 4. Vul je wachtwoord in en bevestig je keuze

Facebook-account deactiveren via de app

 1. Ga naar Instellingen en dan naar Accountinstellingen
 2. Tik op Algemeen > Account beheren
 3. Tik op Account op Deactiveren
 4. Voer hier je wachtwoord in en bevestig je keuze

Verwijder je Facebook-account

Facebook heeft het verwijderen van een Facebook-account behoorlijk ingewikkeld gemaakt. Zo vind je onder de normale instellingen geen optie om je account te verwijderen. Met de volgende stappen verwijder je je Facebook-account:

 1. Klik op deze link om je Facebook-account te verwijderen
 2. Indien je nog niet bent ingelogd: log in op je account
 3. Klik op de knop 'Mijn account verwijderen'
 4. Bevestig je keuze

Account niet direct verwijderd

Nadat je je account hebt verwijderd, is deze niet meteen weg. Je kunt de eerste paar dagen na het verwijderen nog inloggen op je account. Dit zorgt er wel voor dat het verwijderen van je account wordt geannuleerd.

In de radio-uitzending van 24 maart 2018 werd er met technologie-deskundige Danny Mekic' gesproken over de Facebookrel, hoe je je eigen gegevens kan opvragen en of je account verwijderen de juiste keuze is.

Beluister hier de radio-uitzending

Ook interessant