Is de identificatie bij ICS verplicht en veilig voor bestaande klanten?

Is de identificatie bij ICS verplicht en veilig voor bestaande klanten?

'Lachen is verplicht'. Creditcardmaatschappij ICS is sinds begin 2019 bezig met een grootschalige controleactie. Houders van een ICS-kaart worden gevraagd om onder meer met een blije foto hun identiteit opnieuw te bewijzen. Radar vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op de gegevensverwerking, vorig jaar of een bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs mag eisen? AP startte op onze vraag een onderzoek en komt nu met een conclusie: dat mag, maar onder voorwaarden. Wat moet je weten?

'We hebben de kredietkaart al járen, maar als we ons niet op tijd opnieuw identificeren, wordt ie geblokkeerd.' Radar ontvangt vaak verbaasde reacties op de identificatieactie van betaaldienstverlener ICS. Alle kaarthouders worden om beurt gevraagd om hun identiteit opnieuw te bewijzen, op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

ICS vraagt klanten om privégegevens 

Waar nemen klanten aanstoot aan? 'We moeten een foto (lachen is verplicht, zo staat er), een foto van ons identiteitsbewijs en BSN opsturen. We voelen er weinig voor om deze privacyinformatie zomaar op te sturen. Ook moeten we alles digitaal regelen en dat lukt ons moeilijk.' Zo klinken enkele klachten. Het digitale platform van ICS dat hiervoor moet worden gebruikt, zou ook problemen opleveren.

Mag ICS zomaar gevoelige informatie opeisen, als daar geen directe reden voor is? Toen we het vorig jaar vroegen aan AP moest de toezichthouder ons het antwoord schuldig blijven. Er zou wel een onderzoek worden gestart, kregen we te horen. 

Identificatie eisen mag volgens juistheidsbeginsel

AP heeft nu zijn oordeel klaar. De Wwft-wet verplicht nieuwe cliënten van banken en financiële instellingen sinds 2008 om een identiteitsbewijs voor te leggen, om misbruik te voorkomen. Maar een bank of de leverancier van je creditkaart mag dat ook vragen aan bestaande cliënten van wie de identiteit al bekend is. 

De klantadministratie moet namelijk kloppen, stelt AP, verwijzend naar de privacywet: 'Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten organisaties ervoor zorgen dat de persoonsgegevens die zij verwerken juist zijn. Ook moeten ze gegevens actualiseren als dat nodig is. In de AVG heet dit het juistheidsbeginsel.'

Quote
Je hebt het recht om op de kopie van je ID-kaart te schrijven
 

Welke gegevens mag ICS vragen?

Een financiële organisatie mag 'een kopie, scan of foto' van je identiteitsbewijs vragen. 'Maar dit hoeft geen 'schone' kopie, scan of foto te zijn', vult AP aan. Daarmee bedoelt de autoriteit dat je het recht hebt om delen van je identiteitsbewijs te bedekken, zolang je 'identificerende' gegevens (zoals je BSN en je foto) duidelijk blijven. Door erover te schrijven of een watermerk aan te brengen, voorkom je dat de kopie wordt misbruikt. 

De woordvoerder van ICS reageerde vorig jaar dat een kopie van je identiteitsbewijs uploaden via het digitale platform wel gewoon veilig is: 'Het opslaan van identiteitsbewijzen kan nu op een uniforme en technisch geavanceerdere manier dan in het verleden mogelijk was.'

Selfie is níét verplicht

Een (lachende) foto maken, zoals ICS vraagt, is echter niet verplicht. ICS mag het je wel gewoon vragen, maar volgens AP moet een financiële onderneming zijn cliënten de kans geven om zich in persoon te identificeren als ze geen foto willen maken. 'De medewerker kan dan ter plekke kijken of jij het bent op de foto in jouw identiteitsbewijs.'

Quote
Een foto opsturen is niet verplicht, maar dan moet je wel kunnen langsgaan
 

Mag ICS je kaart blokkeren?

Wat als je weigert om je opnieuw te identificeren, mag de bank of creditcardmaatschappij je kaart dan 'binnen de zeven dagen blokkeren', zoals ICS in zijn oproepbrief aangeeft? 'AP is niet bevoegd om dit te beoordelen.' De Autoriteit raadt aan om met een klacht aan te kloppen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). 

Praat mee op ons forum

Ervaar jij problemen met het digitale platform van ICS? Ben je van plan om de identificatie te weigeren? Krijg advies van andere ICS-klanten op het forum van Radar

Forumreacties (74)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 21-04-2021 08:58
  Radar ontvangt al een tijd verbaasde reacties op de brede identificatieactie die ICS heeft opgezet. 'Kan dat zomaar?' Dat vroegen we ons ook af, en polsten daarom bij toezichthouder AP. Die heeft daarover nu een oordeel klaar ↓.

  https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/is-de-identificatie-bij-ics-verplicht-en-veilig-voor-bestaande-klanten/

  We merken wel dat mensen problemen ervaren met het digitale platform van ICS. Dit topic werd opgericht om elkaar met die praktische kant te helpen.

  Ook eventuele vragen die je nog hebt, kun je hier stellen. Lees wel eerst het artikel, om onnodige vragen en dubbele informatie te vermijden. Dank!
 • S
  • sjohie
  • 21-04-2021 09:19
  Het is wel goed om te weten dat op die kopie van je ID bewijs, het BSN wél zichtbaar moet zijn, aangezien ICS de ontvangen rente moet aanleveren bij de belastingdienst tbv het vooraf invullen van de inkomstenbelasting op de aangifte, en daarbij moeten zij het BSN meeleveren. Scherm je dit in ronde één af, dan zal je hier later nogmaals om gevraagd gaan worden begrijp ik.
 • G
  • grun
  • 21-04-2021 09:42
  Waarom moet je lachen op de ICS selfie? Een van de eisen van de pasfoto voor een identiteitsbewijs zoals een paspoort is nu juist dat de mond gesloten moet zijn. Je zou toch veronderstellen dat op de pasfoto en de selfie dezelfde gelaatsuitdrukking te zien is, voor een optimale vergelijking.
Alle reacties (74)

Ook interessant