Is een nagelstudio hygiënisch?

Is een nagelstudio hygiënisch?

Als je weleens jouw nagels laat doen bij een nagelstudio, dan zal je weten dat er materialen worden gebruikt waarvan het belangrijk is dat die worden schoongemaakt. Maar gebeurt dit ook? Is er toezicht op deze hygiëne en hoe weet je dat jouw nagels in een 'schone' studio worden geplaatst?

Om maar even met de deur in huis te vallen: er is geen controle op de hygiëne in nagelstudio's. 'Er wordt geen toezicht op gehouden. Wij hebben een vrij beroep en daarom kan alles en mag alles. Heel kort door de bocht gezegd', zegt nagelstylist Agnita Cheung.

Geen levensbedreigende situatie

In de horeca, zorg en bij tattooshops is een strenge controle op hygiëne. In nagelstudio's is dat niet het geval. 'Daar kunnen natuurlijk levensbedreigende situaties ontstaan. In de nagelsalon kan dat niet, maar hygiëne is wel heel erg belangrijk', zegt Christine Roggeveen, nagelstylist en opleider bij Nailcentre Christine.

'Er wordt heel veel gehandhaafd, maar op andere criteria. Als het om personeel gaat komt de arbeidsinspectie langs. Gaat het om producten die niet goed gebruikt worden of onveilig zijn, dan komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) langs. Dus, er is wel degelijk toezicht, maar niet op dit onderdeel', zegt Karim Mostafi, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Hygiëne heel belangrijk

Volgens Christine Roggeveen is het heel erg belangrijk dat de materialen die de nagelstylist gebruikt schoon zijn. 'Nagels kunnen geïnfecteerd worden met een bacterie of schimmel. Je kan uitschieten met een vijl en bij iemand een wondje vijlen, dan heb je met bloed te maken.'

Volgens Cheung gebeurt het vaak dat nagelsalons niet hygiënisch zijn. 'Zelfs ik verbaas me erover hoe andere stylisten werken. Terwijl we op de opleiding wel te horen krijgen hoe we het zouden moeten doen. Er is geen controle op en dat komt doordat wij een brancheorganisatie zijn met een vrij beroep, dus wij kunnen in de keuken, aan de eettafel, en boven in een kamertje mensen van nagels voorzien. Ik streef naar 100% hygiëne en mijn collega's komen vaak nog niet eens tot 50%.'

Hoe weet je of een studio schoon is?

Agnita Cheung zegt dat je het als klant pas kan zien als je aan tafel zit bij de stylist. Ook Roggeveen zegt dat je niet zeker kan weten welke studio's wel en niet hygiënisch zijn.

Waar moet je op letten? Beide stylisten hebben een paar tips.

Let op een schone omgeving, dat wil zeggen:

  • Geen vuil of stof op tafel
  • Geen rondslingerende spullen van een vorige klant
  • Moeten de handen worden gewassen voor de behandeling begint?

Let op de materialen die worden gebruikt:

  • Worden de metalen instrumenten gedesinfecteerd?
  • Komen deze uit een desinfectiebakje?
  • Pakken ze een nieuwe vijl, is die vijl gedesinfecteerd, werken ze met wegwerp-vijlen of krijg je een eigen vijlendoosje?
  • Krijg je een schone handdoek?

'Als je ergens binnenkomt waar een hoop stof op tafel ligt, waarvan je denkt "mijn huiskamer ziet er netter uit", dan kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het met de hygiëne niet zo goed gesteld is', voegt Roggeveen toe.

Daarnaast kan je in de studio kijken of er ergens een diploma van een opleiding of een keurmerk van Het Nagelgilde, of Stichting Nail Professionals te vinden is. Dit zijn brancheverenigingen waar nagelstudio's zich bij kunnen aansluiten. Zijn deze niet te zien? Dan betekent het niet meteen dat er iets mis is. Het is namelijk niet verplicht om een opleiding tot nagelstylist te volgen of een keurmerk te hebben.

Steeds meer aandacht voor nagelbranche

Volgens stylist Roggeveen is er steeds meer aandacht voor de hygiëne in de nagelbranche. 'Ik denk vooral dat dat een taak is van de branche zelf. Opleiders moeten hun cursisten heel bewustmaken van de gevaren die er zijn en hoe zij hygiënisch kunnen werken en spullen moeten desinfecteren.'

Budgetsalons

Goedkope nagelsalons, of budgetsalons, zijn op steeds meer plekken te vinden. 'Wat je vaker hoort is dat ze het bij budgetsalons niet zo nauw nemen met de hygiëne. Ook omdat de prijzen zo laag zijn, ergens moeten ze op bezuinigen. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat het bij iedere budgetsalon niet goed geregeld is', zegt Roggeveen.

Zeker zijn van hygiëne?

Als je er echt zeker van wil zijn dat de nagelstudio waar jij zit goed schoongemaakt is, kan je daar het beste gewoon naar vragen, volgens Roggeveen. 'Je kan gewoon aan de stylist vragen: "wat doe jij straks met het bokkenpootje dat je bij mij gebruikt?" of als ze een vijl pakken: "Is dat een nieuwe vijl, is die vijl gedesinfecteerd, of gebruik je bij elke klant een nieuwe vijl?" Gewoon naar vragen, dan weet je het zeker.'

Bron: Christine Roggeveen, Nailcentre Christine / Het Nagelgilde / NVWA / VWS / Angita Cheung, AA Nagels / Stichting Nail Professionals

Ook interessant