Je huis verhuren via Airbnb: waarop moet je letten?

Je huis verhuren via Airbnb: waarop moet je letten?

Als je huis een tijdje leeg staat, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, is het een optie om je huis te huur aan te bieden op Airbnb. Het kan een mooi bedrag opleveren en het lijkt dan ook een makkelijke manier om geld te verdienen. Toch zijn er een aantal dingen van belang als je je huis verhuurt via Airbnb.
 

Wanneer mag je je huis verhuren? Wat zijn de regels vanuit de overheid, en van Airbnb? En hoe zorg je ervoor dat de verhuur goed verloopt? 

Wanneer mag je je huis aanbieden op Airbnb?

Als de woning helemaal van jou is, staat het je vrij om je huis via Airbnb te verhuren. Als dit niet het geval is, is het niet altijd toegestaan om Airbnb-huurders te verwelkomen.

Wanneer je een huis met hypotheek hebt, moet je eerst toestemming hebben van je bank. In de hypotheekvoorwaarden staat meestal of het is toegestaan, maar het is aan te raden om contact op te nemen met je bank voor een schriftelijke toestemming.

Als je bent aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren, moet je ook van die partij een akkoord hebben om je huis te mogen verhuren. 

Woon je in een huurhuis? Dan zal je eveneens eerst aan de eigenaar (of de woningbouwvereniging) moeten vragen of je het huis te huur kan aanbieden op Airbnb. De kans dat je toestemming krijgt om een sociale huurwoning op Airbnb te zetten, is heel klein. Dit komt doordat de huur van een sociale huurwoning kunstmatig laag wordt gehouden om mensen met een lager inkomen de kans te bieden om goed te kunnen wonen; het is niet de bedoeling dat mensen vervolgens geld verdienen met dit huis. De overheid treedt streng op tegen illegale onderverhuur van sociale huurwoningen. 

Geen toestemming, toch verhuren?

Als je je huis zonder toestemming verhuurt, riskeer je boetes en kan je zelfs je huis uitgezet worden. Het is zeer aan te raden om goed te kijken naar de regels van de partijen die betrokken zijn bij jouw woonsituatie. Neem contact op met de verantwoordelijke organisatie of persoon als je niet zeker bent of het is toegestaan je huis te verhuren. 

Belasting betalen

Over het algemeen moet je inkomstenbelasting betalen over het geld dat je verdient via Airbnb. 

Wanneer je je eigen koophuis (dat tevens je hoofdverblijf is) via Airbnb verhuurt, moet je bij de belastingaangifte 70 procent van je Airbnb-inkomsten optellen bij je totale inkomen. Dit betekent dat wanneer je €1000 hebt verdiend, je €700 euro moet opgeven als inkomsten. Je mag hier wel nog schoonmaakkosten en kosten van gas- en elektriciteitsverbruik vanaf trekken. 

Als je je tweede koophuis via Airbnb verhuurt, hoef je meestal geen belasting te betalen. Hetzelfde geldt voor onderverhuur van een huurwoning. Let wel op: wanneer er sprake is van meer dan alleen tijdelijke verhuur, door bijvoorbeeld ontbijt of schoon beddengoed aan te bieden, zou het kunnen dat je wel belasting moet betalen. 

Of je toeristenbelasting moet betalen verschilt per gemeente. In Amsterdam hoef je dit bijvoorbeeld niet zelf te doen, omdat Airbnb automatisch vijf procent inhoudt om aan de gemeente te betalen. Je kan bij je eigen gemeente informatie opvragen over de toeristenbelasting.

Meer informatie over belastingen bij Airbnb-verhuur

Specifieke regels per stad

Sommige steden hebben specifiek beleid voor bepaalde zaken, zoals hoe er toeristenbelasting wordt geheven en hoeveel dagen je per jaar mag verhuren. Zo mag je in Amsterdam je woning maximaal dertig dagen per jaar verhuren, waarbij niet meer dan vier personen in het huis mogen verblijven. Ook moet je het melden iedere keer dat je je woning verhuurt. Als je verhuur niet meldt, riskeer je een boete die kan oplopen tot €20.500.

Check goed of jouw gemeente of stad specifieke regels hanteert met betrekking tot de verhuur via Airbnb. 

Hoe ben je verzekerd? 

Als je je woning via Airbnb verhuurt is de kans aanwezig dat je eigen inboedelverzekering of opstalverzekering niet geldt, omdat er op dat moment geen sprake meer is van privégebruik (wat vaak een voorwaarde is bij verzekeringen). Het is aan te raden om bij je verzekeraar en huisbeheerder te checken wat jouw specifieke verzekering dekt, om eventueel een nieuwe verzekering af te sluiten.

Airbnb biedt zelf twee verzekeringen. De Verhuurders Garantie dekt materiële schade tot €800.000, maar zaken als waardepapieren, geld, huisdieren en kostbaarheden zijn niet of beperkt beschermd. Zorg er dus in ieder geval voor dat je deze kostbaarheden niet in je huis achterlaat.

Airbnb heeft ook een zogenaamde Host Protection Insurance. Als een huurder een aansprakelijkheidsclaim tegen je indient, voor opgelopen lichamelijk letsel of ontstane schade aan eigendommen tijdens een verblijf in een Airbnb-woning, ben je voor €800.000 verzekerd.

Radar schreef eerder een artikel over hoe je verzekerd bent bij verhuur via Airbnb

Hoe zorg je dat de verhuur goed verloopt? 

Als je alle praktische zaken goed geregeld hebt, wil je natuurlijk ook dat de verhuurperiode goed verloopt. Airbnb geeft je tips om je eigen veiligheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen, door bijvoorbeeld goede huisregels op te stellen.  

Airbnb biedt ook een aantal hulpmiddelen waarmee je ervoor kan zorgen dat je een goed beeld hebt van de huurder die je in huis neemt. Zo kan je recensies lezen van andere verhuurders over de persoon die bij jou wil verblijven. Ook is er een chatfunctie waarmee je alles wat je wil kan vragen aan een potentiële huurder. 

Onze AVROTROS-collega’s van Opgelicht?! schreven een uitgebreid artikel over waar je op kan letten bij het vinden van een betrouwbare huurder: Je woning verhuren: waar moet je op letten bij het vinden van een betrouwbare huurder?

Let op: de informatie die in dit artikel wordt gegeven, slaat op kortstondige particuliere verhuur. Als je van plan bent om de verhuur bedrijfsmatig te maken, door bijvoorbeeld een bed & breakfast op te richten, dan gelden er andere regels.

Bron: Airbnb / Belastingdienst / Opgelicht?! / Rijksoverheid

Ook interessant