Je ziet niet alle berichten op je Facebook tijdlijn, waarom?

Je ziet niet alle berichten op je Facebook tijdlijn, waarom?

Waarom hebben al mijn vrienden dat ene Facebookbericht gezien, maar is het bij mij nooit voorbij komen? En wie bepaalt welke berichten ik als eerste te zien krijg op Facebook? Radar geeft het antwoord op alle vragen over jouw Facebook tijdlijn. 

Voordat we ingaan op die vragen en antwoorden, is het handig helder te hebben wat de Facebook tijdlijn is. Je tijdlijn, ook wel het nieuwsoverzicht genoemd, is wat je ziet op het moment dat je Facebook opent. Alle berichten die jij, je Facebookvrienden, groepen waar je in zit en pagina's die je volgt, plaatsen. 

Hoe werkt de Facebook tijdlijn?

Je tijdlijn is iedere dag en eigenlijk ieder uur verschillend. Misschien heb je tientallen of honderden vrienden en volg je allerlei pagina's die tezamen ontzettend veel berichten plaatsen. Om orde in de chaos aan te brengen, zie je op jouw Facebook tijdlijn berichten die Facebook, op basis van je profiel, interessant voor jou acht. 

Dat klinkt een stuk spannender dan het is: het komt er vooral op neer dat je hoofdzakelijk berichten ziet van vrienden en familie, berichten waar je vrienden op hebben gereageerd en berichten van groepen waar je lid van bent.

Hoe bepaalt Facebook wat ik zie?

Facebook heeft meerdere uitgangspunten die bepalen welke berichten je te zien krijgt en in welke volgorde (er moet immers een bericht bovenaan je tijdlijn staan en dat is lang niet altijd het meest recente bericht):

  • Jouw interactie bij berichten van vrienden, groepen of pagina's, waarbij vrienden en familie prioriteit krijgen. Reageer je vaak onder de berichten van een Facebookvriend, dan zullen nieuwe berichten van diegene hoger op jouw tijdlijn komen. 
  • Jouw interactie met het type bericht. Kijk je veel filmpjes op Facebook? Dan zullen op den duur meer filmpjes verschijnen op je tijdlijn. Lees je vooral lange berichten? Dan zie je er daar meer van, enzovoorts. 
  • De gehele interactie rondom een bericht. Het aantal likes, reacties en opmerkingen, evenals hoe vaak een bericht gedeeld wordt, bepalen hoe 'populair' een bericht is. En als iets populair is, denkt Facebook dat jij het vast ook interessant vindt en komt het hoger op je tijdlijn. 
  • Hoe recent iets is geplaatst. Je ziet zelf misschien weleens berichten van drie dagen geleden bovenaan je Facebook tijdlijn staan. Dus bovengenoemde factoren kunnen een grotere rol spelen. Maar volgens Facebook speelt het zeker mee hoe recent een bericht geplaatst is. 
  • Facebook geeft aan dat er nog duizenden andere dingen een rol spelen in het bepalen van de volgorde van je tijdlijn, variërend van de snelheid van je internet op dat moment tot het type telefoon dat je bezit!

Ben je van een specifiek bericht benieuwd waarom je het te zien krijgt? Klik dan bij dat bericht rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op 'Waarom krijg ik dit bericht te zien?'. 

Zo bepaal je zelf welke berichten je ziet op de Facebook tijdlijn

Ook interessant