Last van droge lippen? Dit moet je weten

Last van droge lippen? Dit moet je weten

Hoe ontstaan droge lippen en hoe kun je dit voorkomen? En wat als je al droge lippen hebt, wat kun je er dan tegen doen? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Petra Dikrama, dermatoloog van het Erasmus Medisch Centrum en The Body Clinic.

Lippen likken een grote veroorzaker van uitdroging

Een boosdoener is het likken van je lippen. Als je dit vaak doet krijg je op termijn last van uitdroging. 

Probeer dus van je lippen af te blijven. 'Het is ook een soort vicieuze cirkel. Als je droge lippen hebt ga je meer likken om ze te bevochtigen, maar hier maak je het uiteindelijk alleen maar droger mee', legt Dikrama uit. 

Meer uitdrogende factoren in herfst en winter

Ook zitten we volgens Dikrama tijdens de herfst en winter in een droge periode. Er zijn dan meer factoren die kunnen zorgen voor droge lippen. 'We zetten onze verwarming hoger en we douchen warmer, bijvoorbeeld.'

Vaseline: voorkomen en verzorgen van droge lippen

Vaseline werkt volgens Dikrama het best om droge lippen te voorkomen én om het mee te verzorgen. 'Vaseline zorgt voor een laagje over je lippen, waardoor je minder verdamping hebt van water via de huid.' 

Daarbij is vaseline het meest neutraal; je kunt er niet allergisch voor zijn. 

'Gebruik geen balsem met weinig vet'

Dikrama adviseert dus vaseline, maar er zijn nog een heleboel andere lippenbalsems op de markt. Hoe zit het daarmee? 

Je moet geen balsems gebruiken waar weinig vet in zit, zoals bodylotion. 'Hier zit namelijk veel water in, dus daar worden je lippen alleen meer droger van', aldus Dikrama. 

Let op mogelijke allergie voor lippenbalsem

Dikrama legt uit dat er ook verschillende stoffen in balsems zitten waar je allergisch voor kunt zijn. Dit kan ook zorgen voor droge lippen en zelfs eczeem. 

Zo bevatten veel lippenbalsems en lipsticks perubalsem. Perubalsem wordt onder andere gebruikt als parfumgrondstof om een geurtje te geven aan cosmetische producten. 'Zo'n product kan je door de vettigheid even het gevoel geven dat het je lippen verzorgt. Als je er echter allergisch voor bent, kan dit de situatie alleen maar verergeren.' Purol is een voorbeeld van een product dat perubalsem bevat. 

Om te testen of je allergisch bent voor een balsem, kun je het aanbrengen in de plooi van je elleboog. Als je al eczeem in je elleboogplooi hebt, gebruik dan een ander stukje huid dat dun is, zoals achter je oor. Smeer het product twee weken lang tweemaal per dag op dezelfde plek. Als je op deze plek dan geen reactie krijgt, ben je waarschijnlijk niet allergisch voor dit product. 

Als je vermoedt dat je een allergie hebt, kun je het best contact opnemen met de huisarts. Als het nodig is, kan die je verwijzen naar een dermatoloog voor contactallergisch onderzoek. 

Een schijfje komkommer als wondermiddel?

Op het internet wordt verder nog van alles beweerd als remedie tegen droge lippen, zoals een schijfje komkommer tegen je lip houden. Dat is onzin, volgens Dikrama. 'Je zal wel even het gevoel hebben van hydratatie, maar het is hetzelfde als wanneer je je lippen likt. Op de lange termijn krijg je daar juist meer uitdroging van'

Ook wordt beweerd dat je geen koffie en alcohol zou moeten drinken omdat dit vocht onttrekt, maar daar gaat Dikrama niet in mee. 'Als jij gewoon voldoende water drinkt kan je natuurlijk best een kopje koffie drinken.'  

Voorkom verdere uitdroging

Tot slot adviseert Dikrama mensen die last hebben van droge lippen of eczeem om niet overmatig het gezicht te wassen, mond te spoelen, tanden te poetsen en dergelijke. Hiermee droogt het alleen maar verder uit. 

Meer over:

Ook interessant