Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

Doordat veel mensen tegenwoordig een smartphone hebben, is een foto snel gemaakt. Als iemand een foto van je maakt, mag deze dan ook zomaar online worden gezet?

Je mag niet zomaar een foto waar iemand anders op straat online plaatsen. Dit heeft onder andere te maken met de nieuwe privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) oftewel GDPR, die vrijdag 25 mei 2018 is ingegaan. Met deze wet krijgen consumenten meer rechten als het gaat om de controle van hun persoonsgegevens. Hierdoor hebben bedrijven toestemming nodig om je persoonsgegevens (dus ook foto's waar jij opstaat) te verwerken.

Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

Particulieren vallen niet onder deze wet, wat ervoor zorgt dat de situatie een stukje complexer is.

Foto op bedrijfssite of Facebookpagina van bedrijf

Als een bedrijf of professionele fotograaf een foto van jou heeft gemaakt, dan mogen ze door de privacywetgeving AVG deze foto niet zomaar delen op hun Instagram- of Facebookpagina of website. Foto's met portretten van mensen vallen onder persoonsgegevens. Bedrijven moeten dus toestemming aan jou vragen, voordat ze een foto mogen delen waar jij op staat. Ook in het geval van een foto van een drukke straat waar tientallen mensen rondlopen, zal het bedrijf aan alle personen op de foto toestemming moeten vragen voordat ze de foto publiceren. Overigens heeft een bedrijf ook de optie om de gezichten te blurren, zodat ze de foto alsnog kunnen publiceren.

Foto op website sportvereniging

Sportverenigingen mogen door de AVG niet langer zomaar foto's plaatsen van jeugdleden. Daan Hoogendijk van stichting AVG voor Verenigingen tegenover het AD: 'Je moet straks ook toestemming van alle ouders hebben als je foto's van jeugdleden wilt publiceren, denk aan teamfoto's of foto's van evenementen.'

Sportclubs die zich niet volledig aan de nieuwe regels houden, zullen niet direct een boete krijgen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming: 'Als je er nu mee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat op 26 mei de autoriteit op de stoep staat bij een voetbalclub. Als grote bedrijven er met de pet naar gooien en jouw of mijn gegevens op straat liggen, dan heb je echt een probleem.'

Foto gemaakt door particulier

In tegenstelling tot bedrijven, verenigingen en stichtingen, vallen hobbyfotografen en particulieren niet onder de AVG-wetgeving. Dit betekent dat een vriend zonder problemen een foto met jou erop kan delen via Facebook of Instagram.

Als je het niet eens bent met een foto van jou die online is geplaatst, dan kun je je in sommige gevallen beroepen op het portretrecht. Dit betekent dat een foto niet mag worden gepubliceerd zonder toestemming. In het geval van een foto die in opdracht van jou is gemaakt, moet de fotograaf jouw toestemming hebben voordat de foto kan worden geplaatst. Foto's die niet in opdracht zijn gemaakt, mogen vrij gepubliceerd worden. Tenzij jij als afgebeelde persoon een 'redelijk belang' hebt om publicatie van de foto te voorkomen. Dit belang kan privacy zijn, of een financieel belang, als iemand geld verdient met jouw foto.

Bron: Radar / Auteursrecht.nl

Ook interessant