Private-leasecontract afsluiten: 10 tips

Private-leasecontract afsluiten: 10 tips

Wat moet je weten over het afsluiten van een private-leasecontract? Radar geeft je 10 tips.

1. Wat is private lease?

Bij private lease 'huur' je een auto voor een periode tussen 12 en 60 maanden. Je spreekt een maximaal aantal kilometers af; vaak tussen de 10.000 en 12.000 kilometer per jaar. Je betaalt vervolgens een vast bedrag per maand voor je auto. In de prijs zit als het goed is: wegenbelasting, verzekering, onderhoud en afschrijving. Je betaalt alleen nog de brandstof, eventuele boetes en parkeerkosten. Inmiddels rijden er 103.000 private leaseauto's rond. Het wordt steeds populairder onder consumenten, omdat je voor een betaalbaar maandbedrag in een gloednieuwe auto rond rijdt. En je weet precies wat je iedere maand kwijt bent aan je auto. Geen onverwachte garagerekeningen meer.

2. Maak een rekensom

Reken vooraf uit wat in jouw situatie voordelig is. Een nieuwe auto leasen of kopen met je spaargeld of financieren met een lening. Het goedkoopst is een tweedehands auto kopen en die ‘oprijden’. Maar een ‘tweedehandsje’ voldoet vaak niet aan al jouw specifieke wensen zoals kleur en accessoires. De ANWB heeft een rekentool wat een auto kost als je koopt of least.

Ook de Consumentenbond zocht uit wat de kosten zijn tussen private lease en een auto kopen met spaargeld of een lening.

Bij nieuwe auto’s is de afschrijving in de eerste paar jaar hoog. Je hebt in de meeste gevallen bij een nieuwe auto weinig onderhoud. Een leaseauto moet je na de afgesproken leaseperiode inleveren en dan zit je zonder auto. Volgens het Nibud realiseren mensen zich vaak niet dat je bij leasen een veelvoud van de aanschafwaarde kwijt bent.

Besluit je te gaan leasen: vergelijk goed de diverse aanbieders en prijsverschillen. Kijk of de aangeboden auto een standaardmodel is of krijg je een heleboel opties extra: zoals airco, vijf deuren, navigatie of een kleur naar keuze. Of betaal je hiervoor een meerprijs? En hoe zit het met winterbanden? Die zijn bij veel aanbieders niet standaard bij de leaseprijs inbegrepen.

3. Contract verbreken

Kun je makkelijk voortijdig onder het leasecontract uit? Wat als je je baan kwijtraakt, gaat scheiden, overlijdt of je vindt een nieuwe baan met auto van de zaak? Kijk goed in de kleine lettertjes wat de kosten zijn om je contract te ontbinden. Dat is vaak een dure grap.

Dat ondervond ook Frank Bagnay die zijn leasecontract voor zijn Volkswagen UP één jaar voor het aflopen wilde beëindigen. Hij kreeg een rekening van 1555 euro gepresenteerd. Hij deed een nieuwe poging een half jaar voor het aflopen van zijn vierjarige contract. Dat kostte hem nog steeds 1237 euro. Dat is bijna net zoveel als de zes maanden die hij nog moet betalen à 225 euro per maand.

Bekijk de uitzending: Private lease: wel zo voordelig?

4. Wat als je meer kilometers rijdt dan afgesproken?

Dan moet je bijbetalen! Je spreekt per jaar een maximaal aantal kilometers af: vaak 10.000 tot 12.000 kilometer per jaar. Ga je over de maximale kilometerbundel heen dan betaal je een meerprijs per kilometer. Ga je fors over het aantal kilometers heen, dan kan de leasemaatschappij de kilometerbundel 'hercalculeren'. Dat betekent aanpassen naar bijvoorbeeld 12.000 of 15.000 kilometer per jaar en dan betaal je over de hele leaseperiode een hoger maandbedrag. Het aantal verreden kilometers wordt per jaar bekeken. Je kunt niet middelen: het ene jaar rijd ik 15.000 kilometer en het jaar erop maar 5000 kilometer.

5. Wat als je minder kilometers rijdt dan afgesproken?

Soms verrekenen leasemaatschappijen de minderkilometers. Maar in de meeste gevallen heb je pech. Je krijgt geen geld terug voor de niet gebruikte kilometers. Leasebedrijven die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease verrekenen aan het eind van de leaseperiode de betaalde meerkilometers met de minderkilometers.

6. Veel schadevrije jaren?

Rijd je al jarenlang schadevrij en hebt een hoge no-claim dan is private leasen vaak onvoordelig. Je krijgt bij private lease geen 80 procent korting op je autoverzekering. Bovendien vervallen na drie jaar de opgebouwde schadevrije jaren en moet je weer van vooraf aan beginnen als je zelf een auto koopt. Ook kan je leasetarief tijdens het contract omhoog gaan als je schade rijdt.

7. Binnenkort een hypotheek of lening afsluiten?

Sinds 1 juli 2016 worden private leasecontracten geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) als operational autolease (AO). 65 procent van het leasebedrag wordt geregistreerd als lening en 35 procent is een servicebedrag voor onderhoud en afschrijving. Een private leasecontract heeft gevolgen als je een hypotheek of lening wilt afsluiten.

Als je bijvoorbeeld 250 euro per maand aan je leaseauto betaalt, kun je dit niet uitgeven aan woonlasten. Je kunt dus minder geld lenen. Stel je betaalt 36 maanden 250 euro = 9000 euro voor je leaseauto. 65 procent van dit bedrag is 5850 euro. Je kunt hierdoor zo’n 50.000 euro minder hypotheek krijgen. Dat is dus ruim vijf keer meer dan het hele leasecontract. Dus wie binnenkort een lening voor een verbouwing of nieuwe hypotheek wil afsluiten, moet goed nadenken of je een auto privé wilt leasen.

8. Eigen risico en schade

Bij iedere schade betaal je een eigen risico dat kan oplopen tot 500 euro per schadegeval. Rijd je in één jaar twee keer schade dan moet je twee keer het eigen risico dat in je contract staat ophoesten. Het eigen risico is ook van belang als je de auto gaat inleveren. Bij niet-gemelde schades kan de leasemaatschappij de herstelkosten en waardevermindering doorberekenen aan de klant.

9. Pechhulp?

Kijk of pechhulp in binnen- en buitenland bij de prijs inbegrepen zit. Zeker als je van plan bent met je leaseauto naar het buitenland te gaan. En heb je vervangend vervoer, een verkeersrechtbijstandsverzekering, schadeinzittendenverzekering of en ongevalleninzittendenverzekering?

10. Leeftijdsgrenzen

Jonge automobilisten met weinig rijervaring kunnen niet bij elke leasemaatschappij terecht. Zij eisen dat de bestuurder minimaal 21 jaar is of ouder dan 24 jaar. Soms krijgen bestuurders jonger dan 24 jaar een maandelijkse toeslag van een paar tientjes. Ook heeft de helft van de leasemaatschappijen een maximumleeftijd. Senioren boven de 75 jaar kunnen maar bij een beperkt aantal aanbieders terecht.

Lees ook: Leasen of kopen: een afweging tussen gemak en kosten

Ook interessant