toggle menu

Roamingkosten in Europa afgeschaft: 4 vragen over de nieuwe regels

Roamingkosten in Europa afgeschaft: 4 vragen over de nieuwe regels

Als je geen torenhoge telefoonrekening wil ontvangen na je vakantie doe je er verstandig aan de roaming uit te zetten zodra je over de grens gaat. Ten minste... Dat wás altijd het advies. Vanaf deze zomer worden de roamingkosten afgeschaft in de Europese Unie (EU). Wat betekent dat precies voor jou?

1. Wanneer gelden de nieuwe regels en wat betekenen die precies?

De bundel die je in Nederland gebruikt, kun je meenemen naar landen die ook in de EU zitten. Dat betekent dus ook dat je gebruik kunt maken van internet via 3G en 4G zonder dat je voor extra kosten komt te staan.

Die nieuwe regels gelden officieel vanaf 15 juni. Voor bepaalde providers geldt dat zij al eerder roaming tegen het normale tarief aanbieden. Zo kunnen Vodafone- en KPN-klanten vanaf 1 juni in het buitenland gebruik maken van hun telefoonabonnement, zonder dat daar extra kosten voor worden gerekend. Ben je klant bij T-Mobile dan moet je nog tot 13 juni geduld hebben.

Lees / luister ook: Welke landen vallen onder de EU bij telefoonproviders?

2. En wat als ik over mijn bundel ga als ik op vakantie ben?

Dat antwoord is vrij kort: het is verstandig dat even na te gaan bij je provider! Dat is overigens ook handig als je van plan bent te verhuizen naar een ander EU-land, of als je daar langere tijd verblijft. Het kan zijn dat je provider aanvullende voorwaarden stelt.

3. Wie betaalt dan die extra kosten?

De rekening komt niet bij jou als klant te liggen maar bij de providers. Een Nederlands telecombedrijf moet dan bijvoorbeeld geld overmaken naar een concurrent in het buitenland. Voor providers die in meerdere landen actief zijn kan dit betekenen dat ze alleen met wat geld hoeven te schuiven.

Overigens zijn sommige partijen er nog niet zo zeker van dat de klant wordt ontzien in de kosten. Volgens marktonderzoeker Telecompaper kan het zomaar gebeuren dat aanbieders de eventuele extra kosten die zij moeten maken op den duur toch zullen doorberekenen aan hun klanten.

4. Ik ga morgen op vakantie! Moet ik nog iets doen?

Het kan zijn dat roaming standaard uitgeschakeld is op jouw toestel. Je moet de functie dan handmatig inschakelen. En: vergeet niet om bij thuiskomst roaming weer uit te zetten: als je buiten de EU reist kom je dan namelijk niet voor onverwachte kosten te staan... Fijne vakantie!

Bron: NOS / Vodafone / KPN

Ook interessant