Trouwen? Dit zijn de kosten die komen kijken bij een bruiloft

Trouwen? Dit zijn de kosten die komen kijken bij een bruiloft

Een huwelijksaanzoek is natuurlijk een bijzonder moment in het leven. Als je ‘ja’ zegt kies je er (in principe) voor om altijd samen te blijven. De een viert het ingetogen, de ander wil het liefst met een groot feest. Met welke kosten krijg je te maken als je gaat trouwen en een bruiloft viert?

Kosten voor trouwen bij gemeente

In Nederland is alleen een burgerlijk huwelijk rechtsgeldig. Dat betekent dat het huwelijk wordt gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze trouwambtenaar sluit het huwelijk meestal in het stadhuis van jouw gemeente. Daar zijn uiteraard kosten aan verbonden en die verschillen aanzienlijk per gemeente en per dag. Je kunt deze kosten eenvoudig opzoeken op de website van jouw gemeente. 

Verschillende gemeentes

Trouw je bijvoorbeeld in Doetinchem, dan betaal je tijdens kantooruren €414,90 voor een huwelijksvoltrekking. Buiten kantooruren (‘s avonds of op zaterdag) betaal je bijna het dubbele €841,30. Wil je helemaal geen geld uitgeven? Dan kun je in Doetinchem op woensdagochtend tussen 9.00 uur en 10.00 uur gratis trouwen.

Kostenloos trouwen in Rotterdam kan op maandag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Het is dan niet de bedoeling dat er gasten aanwezig zijn. Daarnaast heeft de gemeente Rotterdam verschillende zalen en verschillende prijzen. Voor een bescheiden huwelijksvoltrekking met een select groepje gasten betaal je €174,20, voor de grootste zaal met zestig gasten komt de teller uit op €1150,20.

Op andere locatie dan het gemeentehuis

Je kunt ook trouwen op een externe locatie, bijvoorbeeld bij een landhuis of kasteel. Gemeentes geven zelf aan welke locatie officieel geschikt zijn als trouwlocatie. Wil je op een andere locatie, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin? Dan zul je daarvoor toestemming moeten vragen bij de gemeente. Vaak stellen gemeentes specifieke eisen aan de trouwlocatie. Wil je bijvoorbeeld in Leiden een trouwlocatie aanvragen, dan betaal je voor die aanvraag €271,80. Ook als de locatie wordt afgewezen.

Babs

Een ‘babs’ is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit is een speciaal beeidigde trouwambtenaar die het huwelijk op locatie mag voltrekken. Een babs kun je speciaal voor de gelegenheid inhuren. De kosten daarvoor liggen gemiddeld rond de 800 euro. Bekende Nederlanders zijn soms ook babs, bijvoorbeeld Dirk Zeelenberg of Imca Marina. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een vriend of famililid aan te wijzen als trouwambtenaar voor één dag. Als je dat wilt, moet je dat vaak maanden vooraf aanvragen bij de gemeente. En ook daarbij komen kosten kijken. Zo rekenen ze voor de aanvraag bijvoorbeeld in Groningen een bedrag van €210,70.

Kleding

Hoe je je kleedt op je eigen huwelijk mag je helemaal zelf weten. Veel vrouwen dromen er toch van om als een prinses in een trouwsjurk gekleed te gaan. Voor een trouwjurk moet je rekenen op een gemiddelde prijs van zo’n 1500 euro. Het kan zeker goedkoper en uiteraard ook aanzienlijk duurder als je kiest voor een designerjurk. Een stuk goedkoper kan ook, want trouwjurken zijn ook tweedehands te koop. Als je bedenkt dat de meeste jurken slechts één dag gedragen worden, kan het interessant zijn als je wilt besparen.

Mannen zijn gemiddeld minder geld kwijt voor een maatpak. Voor een bedrag van 800 tot 1000 euro zitten de meeste mannen wel strak in het pak. 

Ring

Volgens verschillende websites ligt de prijs van een set gouden trouwringen rond de €1500,-. Ringen kunnen ook een stuk goedkoper zijn als je bijvoorbeeld kiest voor zilver of een andere materiaal. Vanzelfsprekend kan het ook een stuk duurder. In alle gevallen heeft het te maken met het materiaal en de kwaliteit van het materiaal. Wil je een diamant op de ring, dan stijgt de prijs van de ring uiteraard snel.

Huwelijksfeest

En dan is het tijd voor een feestje. Ook daar geldt dat het nogal uitmaakt waar je het feest geeft, hoeveel mensen je uitnodigt en wat je de gasten wilt aanbieden. De locatie zelf kost vaak niet veel extra, want je wordt namelijk geacht om op die locatie een receptie, een feest of diner te geven. Je kunt daarbij vaak kiezen of je vooraf een vast bedrag per gast betaalt of dat je na afloop kijkt wat de schade is. Een aantal kosten op een rijtje:

  • Je kent ze wel die hoge taarten met bovenop een bruidspaar. Het aansnijden is altijd een ‘momentje’. Kosten voor een bruidstaart? Gemiddeld kost een taart voor maximaal 100 mensen tussen 400 en 500 euro.
  • Tijdens een receptie krijgen gasten vaak, naast een stukje taart, een paar drankjes en een hapje. De kosten kun je het best bekijken per gast. Je moet dan rekenen op een bedrag tussen 15 en 25 euro.  
  • Lang niet alle gasten zullen worden uitgenodigd voor het diner. Vaak is dit wel het duurste onderdeel dat je per gast uitgeeft. Uiteraard hangt de prijs er af van wat er precies geserveerd wordt en welke drankjes de gasten daarbij krijgen. Reken op een bedrag tussen de 40 en 60 euro per persoon bij een gerenommeerde trouwlocatie.
  • Het feest draait vooral om drankjes en wellicht nog wat hapjes. Kosten per gast €25,- tot €40,- per gast
  • Natuurlijk is het leuk om tijdens het feest ook muziek te hebben. De totale kosten worden ook bepaald door de aan- of afwezigheid van de benodigde apparatuur. Bij de meeste trouwlocaties is wel een goede basisapparatuur. De goedkoopste optie is dan een DJ die gewoon gezellige plaatjes aan elkaar draait. Prijskaartje: €500,- tot €1500,-. Wil je liever een band die bekende nummers speelt, dan wordt het snel een stuk duurder. Een band bestaat immers uit meerdere mensen en moeten veel meer spullen meenemen. Reken voor een coverband gauw 2500 euro. Als de band een gevestigde naam is, dan zal de prijs een stuk hoger liggen.

Een fotograaf

Wil je de bijzondere dag laten vastleggen, dan kun je natuurlijk iemand vragen om wat foto’s te maken met zijn mobiel. Wil je professionele foto’s of zelf een videoregistratie, dan brengt dat natuurlijk kosten met zich mee. Als je een professionele fotograaf inhuurt, zal deze op de trouwdag aanwezig zijn en daarna nog nabewerking doen. Het kost een fotograaf dus veel tijd. Je kunt vaak kiezen voor een pakketprijs waarbij je afspreekt wat allemaal vastgelegd moet worden op de gevoelige plaat. Hou rekening met een bedrag van 1500 euro. 

Een videograaf

Een videograaf filmt de bruiloft en monteert hiervan later een film(pje). De kosten hangen af van het aantal uur dat je de videograaf inhuurt. Je kunt er hierbij vanuit gaan dat je zo’n 125 euro betaalt voor ieder uur dat de videograaf op de bruiloft is. Het monteren zit dan vaak al bij de prijs in.

Gemiddelde prijs huwelijk exclusief reis

De prijs voor een bruiloft hangt sterk af van de wensen van het bruidspaar en het aantal gasten. In Nederland ligt de gemiddelde prijs, zonder huwelijksreis, tussen de 13.000 en 17.000 euro. Met een huwelijkreis naar een tropisch oord zal de totale prijs nog flink oplopen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een weekendje bijkomen van de bruiloft in een hutje op de hei. 

Overige kosten

Naast bovengenoemde kosten zal je nog wel een aantal keer je portemonnee moeten trekken. Zo moet je naar de notaris (kosten ongeveer 500 euro) en wil je wellicht langs de kapper. Verder wil de bruid mogelijk een bruidsboeket, moeten de gasten een uitnodiging krijgen en wil je als bruidspaar vervoerd worden in een chique trouwauto (150 tot 500 euro). Een heleboel kosten staan vast, daarna kun je het zo gek maken als je zelf wilt. 

Meer over:

Ook interessant