Vieze geur in je auto? Met deze tips los je het op

Vieze geur in je auto? Met deze tips los je het op

Ruikt je auto muf, naar brandstof of misschien zelfs naar rotte eieren? Wat je ook ruikt, één ding is zeker: het ruikt niet fris. Maar hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Radar zet voor jou de meest voorkomende 'autogeurtjes' en oplossingen op een rij. 

Voorkom achterstallig onderhoud 

Tja, het onderhouden van je auto is een flinke kostenpost. Met de huidige inflatie zit je niet te wachten op een hoge factuur van de autogarage. Maar toch is achterstallig onderhoud een belangrijke - zo niet de eerste - oorzaak van vieze geurtjes in je auto. Zo hebben bacteriën mogelijk de kans gehad zich ongehinderd te vermenigvuldigen in je airco en ook vocht in je auto zorgt voor een slechte lucht. Maar hoe krijg je die stank je auto uit?

Wees extra alert bij deze geuren

Gaslucht, brandgeur, rotter eieren, een zoete lucht of de geur van brandstof? Wacht niet met het ondernemen van actie, maar laat je auto direct checken door een vakman. Zo kan een zoete lucht wijzen op een lek in het koelsysteem, de radiatoren of de verwarmingselementen. Hierbij kan een giftige stof vrijkomen. Ook de geuren van brandstof, rotte eieren, brand of gas kunnen wijzen op serieuze problemen. 

Maak je airco schoon

Stinkt je auto zodra je de airconditioning aanzet? Dan heeft je airco waarschijnlijk een reinigingsbeurt nodig. Met een desinfectiespray haal je de geur uit je airco, maar het systeem heeft ook onderhoud nodig. Een vakman kan het koelmiddel bijvullen en controleren of de airco lekt. De stank voorkomen? Wacht niet tot je bent gearriveerd op je bestemming met het uitzetten van de airco, maar zet hem zo’n vijf minuten eerder uit. Dan heeft de verdamper van het systeem genoeg tijd om te drogen. Én dat voorkomt dan weer dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Vervang je interieurfilter 

Je ziet het weleens op de factuur staan na een beurt: interieurfilter vervangen. De kosten bedragen vaak een enkele tientjes. Het filter voorkomt dat pollen en andere ongewenste stofjes in je auto terecht komen. Vooral voor mensen met allergieën is het van belang dit filter ieder jaar te vervangen. Vervang je het niet? Dan kan er een muffe geur in je auto ontstaan. 

Maak je auto vochtvrij

Snel beslagen ramen en een muffe lucht? Dat duidt vaak op een vochtprobleem; zeker in het najaar zodra het regent en kouder wordt. Ook als je met een natte jas de auto instapt, neem je letterlijk het vocht mee de wagen in. Een vochtvreter in je auto kan helpen. Staat je auto stil? Leg hem dan op je dashboard. Zit je achter het stuur? Plaats hem dan op een stabiele plek. 

Bron: AD, Inshared, ANWB

Ook interessant