toggle menu

Waar moet je op letten bij het kopen van kerstverlichting?

Waar moet je op letten bij het kopen van kerstverlichting?

Kerstverlichting zorgt voor sfeer tijdens de feestdagen. De lampjes zijn in allerlei soorten en maten te krijgen; lichtslangen, gloeilampjes, ledstrips, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Wat zijn nou de dingen waar je bij de aanschaf van kerstverlichting op moet letten?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die belangrijk zijn om de juiste kerstverlichting te kiezen.

Gloeilampen versus ledverlichting

Volgens Milieucentraal bespaar je veel op je energierekening wanneer je gebruikmaakt van ledverlichting en niet de traditionele gloeilampjes. Ledlampjes gaan langer mee en zijn zuiniger. Kerstlampjes met ledjes zijn ongeveer 7 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes, aldus de organisatie. Milieucentraal raadt aan om te kijken naar het vermogen dat op de verpakking van de ledlampjes wordt vermeld. Er zijn ook lampjes die op batterijen werken, maar lampjes op netstroom zijn het zuinigst en efficiëntst.   

Tijdens het slapen kan de kerstverlichting uit

Om te voorkomen dat de verlichting onnodig brandt, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 's nachts de kersverlichting uit te doen. Mocht je kerstverlichting voorzien zijn van een adapter, dan is het aan te raden de stekker uit het stopcontact te trekken. Deze adapters verbruiken ook stroom als de lampjes uitgeschakeld zijn, dus door ze uit het stopcontact te halen, voorkom je sluipverbruik. Dit kun je met de hand doen, maar alternatief kun je ervoor kiezen om een tijdklok op je verlichting aan te sluiten.

Lees ook: Hoe houd ik mijn huis brandveilig met kerst?

Let hier op als je buitenverlichting wil 

Voor buitenverlichting is het belangrijkste dat de verlichting waterdicht is en bescherming geeft tegen vocht en vuil. De snoeren moeten dubbel geïsoleerd zijn. Op de verpakking van de lichtjes kun je vinden of de verlichting buiten te gebruiken is. Als er IP23 (of een hoger getal) op de verpakking staat, is dit het geval. Lampjes die buiten te gebruiken zijn, zijn over het algemeen wel iets duurder. Uiteraard kun je die ook gewoon binnen gebruiken. 

Lampjes voor volgend jaar bewaren

Als je de lampjes volgend jaar weer wilt kunnen gebruiken, zorg er dan voor dat je de verlichting netjes opruimt. Rol het snoer niet te strak op, zo voorkom je breuken of beschadigingen. 

Bron: Milieucentraal / Radar

Meer over:

Ook interessant