Wat voor huis kun je nu kopen met een modaal inkomen?

Wat voor huis kun je nu kopen met een modaal inkomen?

Een modaal inkomen in 2022 is door het Centraal Planbureau (CPB) bepaald op 38.000 euro bruto per jaar. De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt volgens het CBS dit jaar ruim boven de vier ton. Wat kun je nu eigenlijk nog kopen met een modaal inkomen?

We vroegen Thomas de Leeuw van IkbenFrits hoeveel iemand met een modaal inkomen op 1 september 2022 maximaal kan lenen. Daarnaast waren we benieuwd hoe hoog de lening kan zijn als je een gemiddelde studieschuld hebt van €15.200,- (CBS). 

Maximale hypothecaire lening voor alleenstaande

Als starter op de woningmarkt met een modaal inkomen (het inkomen dat de meeste mensen verdienen) in 2022 kun je maximaal €173.168 euro lenen. Daarbij wordt uitgegaan van een rente met NHG van 3,15% (10 jaar vast). Heb je een gemiddelde studieschuld van 15.200 euro, dan neemt het bedrag dat je maximaal aan hypothecaire lening kunt krijgen af tot €160.788,-. 

Wat zijn de opties op Funda?

Ook al heb je soms het geld (of beter gezegd: de lening gekregen) om een huis te kopen, dan nog is het lastig om iets te kopen. De vraag naar woningen is hoog en overbieden gebeurt nog steeds. Daarnaast moet je zelf ook eigen geld hebben om de ‘kosten koper’ voor je rekening te nemen (ongeveer 4-6% van de aankoopprijs). Als we puur kijken naar de vraagprijs van de woningen op Funda, dan kunnen we een selectie maken van de woningen die te koop zijn voor een alleenstaande met een modaal inkomen. 

Betaalbaar aanbod

Op 14 september zijn er in totaal 1.083 ‘koopwoningen’ beschikbaar voor 173.168 euro. Helaas zitten daar ook 532 ‘woningen’ bij waar je wellicht liever niet in woont: parkeergelegenheden, opslagplaatsen en bergingen. Als je alleen kijkt naar appartementen en woonhuizen zijn er 551 woningen beschikbaar in heel Nederland. 

Slechts 0,81% van de woningen betaalbaar

Om een idee te geven van het aanbod: op 14 september staan er in totaal 67.943 woonhuizen en appartementen te koop in Nederland op Funda. Dat betekent dat je met een modaal inkomen (zonder studieschuld) slechts 0,81% van de beschikbare woningen in Nederland kunt kopen. En dan hopen dat je niet hoeft over te bieden.

Waar woon je dan?

Als je niet in een appartement of flat wilt wonen, dan valt er weinig te kiezen in de randstad. Het meeste aanbod vind je vooral in Oost-Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. Vind je het prima om een appartement te kopen, dan zijn er gelukkig door het hele land wel enkele opties. 

Kopen in Amsterdam met een modaal inkomen

Als je in Amsterdam een woonhuis of een appartement wilt kopen met een modaal inkomen, dan word je door Funda snel teleurgesteld. Dat is namelijk helemaal niet mogelijk in de hoofdstad. Er is niets te koop. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is een nieuwbouwproject in Zaandam waar je vrij op naam voor ongeveer een ton een appartement kunt kopen van zo’n 50m2, maar nog wel vast zit aan een jaarlijkse erfpachtcanon. Met deze constructie moeten starters de woningen alsnog kunnen betalen. Verder is in Naarden is een service-appartement voor 45-plussers beschikbaar en een woning waarbij je voor de helft eigenaar wordt. In Bussum koop je een studio van 20m2 voor €165.000,-. Wil je niet te maken krijgen met een jaarlijkse erfpachtcanon of een andere constructie, dan kom je als Amsterdammer terecht in bijvoorbeeld Beverwijk voordat je iets vindt wat je kunt betalen.

Woningaanbod op Funda op 14 september 2022 voor mensen met modaal inkomen

Buiten de randstad?

Uiteraard hoef je niet in Amsterdam te wonen. Met name in de grotere steden blijft het toch een enorme uitdaging om een betaalbare huis te vinden. Kijk je in Eindhoven dan zijn er precies twee woningen beschikbaar, de grootste is 32m2. In Vlissingen valt iets meer te kiezen, daar zijn op dit moment zestien woningen die je zou kunnen betalen. In de stad Groningen zijn zeven opties voor mensen met een modaal inkomen. Van die zeven woningen zijn er al wel zes verkocht onder voorbehoud of onder bod. Ben je niet gehecht aan een bepaalde stad of regio, dan is er ook voor iemand met een modaal inkomen heus nog wel een leuk huisje te vinden, maar je moet wel goed zoeken. En een beetje geluk hebben.


Zelf je maximale hypotheek berekenen

Meer over:

Ook interessant