Welke motorolie moet er in mijn auto?

Welke motorolie moet er in mijn auto?

Motorolie is belangrijk om je motor soepel te laten lopen en slijtage tegen te gaan. Het smeert en koelt de motor en absorbeert vuil. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van de olie achteruit en raakt hij vervuild, dus moet het om de zoveel tijd vervangen worden. Ook komt het voor dat de auto zelf een beetje olie verbrandt of er wat uit de motor lekt. Dat kun je prima zelf bijvullen, maar welke olie heb je dan nodig?

Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven, vertelt Guido van der Spek van Carrec Technocenter. In elke auto moet immers andere olie.

Controleer de handleiding van je auto

De meest betrouwbare informatie over de olie die in je motor moet, kun je vinden in de handleiding van je auto. Daar staat precies in welke situatie welke olie het meest geschikt is.

Heb je de handleiding niet meer? Meestal kun je die dan nog wel terugvinden op het internet. Verschillende websites bieden de volledige handleidingen gratis in pdf-vorm aan, ook van oudere auto's.

Websites van oliefabrikanten

Verschillende websites bieden op hun website de mogelijkheid om je kenteken in te voeren, waarna je een advies krijgt welke olie bij jouw motor past. Guido zegt zelf de website van Castrol te gebruiken.

Wat betekenen de cijfers eigenlijk?

Op het etiket van de motorolie zie je altijd twee cijfers met een W ertussen staan, zoals 5W-40. Deze cijfers geven de viscositeit van de olie aan, ofwel hoe dun of juist stroperig hij is. Het getal voor de W geeft aan hoe dik het op lage temperatuur is en het getal erna geeft de viscositeit op bedrijfstemperatuur aan.

Hoe dunner de olie is, hoe zuiniger je motor draait. Dunne olie is immers makkelijker rond te pompen. Vooral oudere motoren met ruimere toleranties hebben vaak dikkere olie nodig om slijtage tegen te gaan. Een hoger cijfer betekent dikkere olie, een lager cijfer betekent dunnere olie.

Verder kan de benodigde olie afwijken bij extreme weersomstandigheden of extreem gebruik. Rijd je in extreem warm weer of belast je je motor voor langere tijd zwaar, waardoor hij warmer wordt? Dan kan dikkere olie nodig zijn. Op vakantie in Siberië? Dan kan dunnere olie van pas komen, vooral met een lager cijfer voor de W.

Verkeerde olie is beter dan geen olie

In wat voor situatie je ook gaat rijden, gebruik altijd een soort olie die voorgeschreven wordt door de fabrikant. Mits dat voorhanden is, natuurlijk. Is je oliepeil te laag en je hebt alleen 'verkeerde' olie tot je beschikking, dan is dat nog altijd veel beter dan te weinig olie in je motor hebben. Zorg er wel voor dat je de olie dan snel vervangt met de juiste.

Carrec bij Radar

Radar ging in 2017 langs bij Carrec Technocenter voor meer uitleg over motorolie. Het fragment kun je hier terugkijken:

Welke motorolie moet je gebruiken voor jouw auto?
Bekijk complete uitzending

Ook interessant