Zelftesten voor corona: waar kun je ze kopen en wat moet je weten?

Zelftesten voor corona: waar kun je ze kopen en wat moet je weten?

Je kunt nu bij de drogist, in de supermarkt en bij de apotheek zelftesten voor het coronavirus kopen. Zo'n zelftest is bedoeld om thuis, voor de zekerheid, af te nemen: bijvoorbeeld als je naar school of werk moet.

Maandag in Radar: coronazelftesten

Hoe betrouwbaar zijn coronazelftests nu? Radar besteedt er maandag 19 april aandacht aan in de uitzending. 

Op de verpakking van die zelftest, een antigeentest, moet een CE-logo staan. Er bestaan twee soorten zelftesten met een CE-logo:

  • een zelftest met een CE-logo met daarachter een getal van 4 cijfers;
  • een zelftest met een CE-logo zonder getal.

Op de meeste verpakkingen van antigeentesten vind je een CE-logo zonder getal. Deze testen zijn te koop dankzij een tijdelijke ontheffing. Op de website van de overheid zie je om welke testen het gaat. Deze testen mogen dus verkocht worden als coronazelftest.

Let op: minder nauwkeurig!

Let wel: De uitslag van de zelftest is minder nauwkeurig, en daarom mag je de zelftest in bepaalde gevallen niet gebruiken: als je coronaklachten hebt, als je dichtbij iemand in de buurt bent geweest die corona heeft/had, en als je terugkeert uit een hoog-risicogebied. In die gevallen is alsnog een testafspraak bij de GGD nodig.

Het is ook niet toegestaan de sneltest te gebruiken om toegang te krijgen voor bijvoorbeeld een evenement. Daarvoor ga je naar speciale testlocaties waar je een bewijs krijgt dat je negatief getest bent.

Wat zegt de uitslag?

Heb je een zelftest gedaan en is de uitslag positief, dan ben waarschijnlijk besmet met het coronavirus en moet je maatregelen treffen. Jij en je huisgenoten moeten dan dus bijvoorbeeld thuisblijven. Het is ook belangrijk dat je je nogmaals laat testen, maar dan bij de GGD. Omdat de zelftest minder betrouwbaar is bestaat de kans dat de positieve uitslag niet klopt.

Heb je een zelftest gedaan en is de uitslag negatief, dan heb je waarschijnlijk geen corona. Maar let op: dat is niet met zekerheid vast te stellen met een zelftest. Blijf dus voorzichtig, en houd je aan de coronaregels. Wees ook nog steeds extra voorzichtig bij mensen met een kwetsbare gezondheid.

Waar kun je de zelftesten kopen?

Radar inventariseerde bij verschillende supermarkten en drogisten naar het aanbod van zelftesten (dit overzicht wordt steeds bijgewerkt als er meer bekend is):

Albert Heijn laat weten sinds afgelopen woensdag coronazelftesten aan te bieden in de winkels en online. De test die Albert Heijn aanbiedt is die van producent Roche Diagnostics. De test kost 6,99 euro.

Lidl biedt zelftesten aan voor 2,89 euro. Lidl verkoopt de Flowflex-zelftest van producent ACON Biotech.

Franchisers van de drogist DA kunnen de zelftesten van drie aanbieders die zijn goedgekeurd door de overheid aanbieden in hun winkels. Omdat DA met franchisers werkt kunnen ondernemers zelf bepalen of ze de test verkopen en tegen welke prijs. De richtprijs die wordt meegegeven is 6,99 euro.

Bij Dirk kun je alleen een pakket met 25 zelftesten van het merk Roche kopen voor 99,99 euro.

Bij Kruidvat zijn coronazelftesten te koop voor 5 euro per stuk. De drogist heeft zelftesten van Roche, Flow Flex en Biosynex test.

Etos verkoopt de Acon Biotech Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Test voor 4,99 euro.

Ook apotheken verkopen de zelftests. Informeer bij de apotheek bij jou in de buurt.

Supermarkten PLUS, Jumbo en ALDI laten Radar weten van plan te zijn zelftesten aan te gaan bieden maar kunnen nog niet zeggen wanneer precies en voor welke prijs.

Ook interessant