Zo zet jij je computer in om een vaccin tegen het coronavirus te vinden

Zo zet jij je computer in om een vaccin tegen het coronavirus te vinden

Zolang het coronavirus heerst in Nederland, zitten we allemaal thuis vast. Als je dan kunt bijdragen om te zorgen dat er sneller een medicijn tegen het virus geworden wordt, zónder een spier te hoeven vertrekken, waarom zou je dat dan niet doen? Met [email protected] verander je jouw computer in een supercomputer die helpt met een zoektocht naar het vaccin.

Wat is [email protected]?

Je kunt [email protected] zien als een hele grote supercomputer. Normaal gesproken bestaat een supercomputer uit heleboel snelle computers die in een ruimte staan en met elkaar samenwerken. Met [email protected] kun je jouw computer onderdeel laten worden van een heel netwerk aan computers die samen rekenen aan medische vraagstukken.

[email protected] heeft, in de 20 jaar dat het inmiddels bestaat, bijgedragen aan allerlei onderzoeken naar bijvoorbeeld kanker, de ziekte van Alzheimer en verschillende virussen.

[email protected] en het coronavirus

Sinds kort wordt het netwerk ook ingezet om te zoeken naar een medicijn tegen COVID-19. Dit heeft ertoe geleid dat plotseling veel meer mensen aan bij willen dragen en hun computer aan het netwerk koppelen. Hierdoor is de beschikbare rekenkracht in korte tijd vertienvoudigd en is [email protected] op het moment van schrijven bijna vier keer zo krachtig als de krachtigste supercomputer ter wereld.

Hoe helpen computers het coronavirus oplossen?

Op de website van [email protected] leggen de ontwikkelaars uit hoe computers zoeken naar zwakheden in de manier dat de eiwitten in het virus zijn opgebouwd. Van die zwakheden kunnen wetenschappers gebruikmaken in de ontwikkeling van een medicijn. De pagina is in het Engels geschreven, maar Google Translate geeft een duidelijke vertaling.

Zelf bijdragen

Meerekenen aan het [email protected] kan op vrijwel elke computer, of je nou Windows, macOS of Linux gebruikt. Heb je een computer die een groot deel van de tijd niets staat te doen, dan kun je daarmee je steentje bijdragen. Ook minder snelle computers zijn welkom: alle beetjes helpen.

Is [email protected] schadelijk voor mijn computer?

[email protected] kan je computer zwaar belasten: hij wordt er warm van en hij verbruikt meer stroom. Waarschijnlijk gaan de ventilatoren ook harder draaien om hem koel te houden. Dit kan allemaal weinig kwaad: een computer is afgesteld om te voorkomen dat hij oververhit raakt.

Terwijl je computer aan het rekenen is, zal hij merkbaar trager reageren, maar gelukkig kun je precies zelf bepalen wanneer [email protected] draait. Daarom doet het systeem eigenlijk alleen schade aan je portemonnee, want je energierekening gaat er wel door omhoog.

Zo gebruik je het

Je kunt [email protected] downloaden vanaf deze pagina. Vervolgens installeer je het zoals je met elk ander computerprogramma doet. Je kunt veilig voor de expressinstallatie kiezen. Zodra je klaar bent met installeren, kom je op een controlepagina terecht.

Mogelijk begint je computer niet meteen hard te werken, door de grote populariteit heeft de organisatie wat meer moeite de werktaken goed over de vele beschikbare computers te verdelen. Het programma gebruiken is heel eenvoudig, maar we leggen het even stap voor stap uit.

I support research fighting
In dit menu-element kun je kiezen welke ziekte je wilt helpen oplossen. Er is keuze voor elke ziekte, alzheimer, kanker, huntington en parkinson. Als je wilt bijdragen aan het coronavirus, moet je hem laten staan op 'any disease'.

CPU
Hier is algemene informatie te vinden over welke taken de processor van je computer aan het doen is.

GPU
Hier is algemene informatie te vinden over welke taken de grafische kaart van je computer aan het doen is.

Power
Hoe hard wil je je computer aan het werk zetten? Je kunt kiezen uit licht, medium en volledig. Als je wilt dat je computer niet teveel vertraagt, kun je hem op licht of medium zetten.

When
Hier kun je kiezen wanneer [email protected] zijn werk doet. De optie 'While I'm working' laat je computer altijd meerekenen. Bij 'Only when idle' draait het programma alleen als hij merkt dat je de computer niet gebruikt. Dan heb je helemaal geen last meer van een tragere computer.

Stop Folding
Met deze knop stopt het programma meteen. De knop verandert dan in een startknop.

De webpagina terugvinden
Als je per ongeluk de webpagina sluit, kun je [email protected] nog steeds besturen. Je kunt op het internet naar de website client.foldingathome.org gaan of tussen je geïnstalleerde programma's zoeken naar een programma genaamd 'Web Control'.

Toch liever niet?

Als je het programma van je computer wilt verwijderen van je computer, kan dat altijd. Bij Windows kun je het eenvoudig verwijderen door de lijst met geïnstalleerde programma's op te zoeken (start > instellingen > apps en onderdelen) en in de lijst FAHClient op te zoeken en te verwijderen.

Eventueel kun je je ook eens verdiepen in een vergelijkbaar programma: [email protected] Dit programma kan ongeveer hetzelfde als [email protected], maar richt zich op iets bredere rekentaken dan alleen eiwitvouwing.

Ook interessant