ACM deelt eerste boetes uit aan huurbemiddelaars om bemiddelingskosten

ACM deelt eerste boetes uit aan huurbemiddelaars om bemiddelingskosten

Drie huurbemiddelaars zijn door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet omdat ze onterechte bemiddelingskosten hebben gerekend aan huurders. Het is voor het eerst dat ACM voor deze praktijken een boete oplegt. 'We willen hiermee een signaal afgeven aan alle huurbemiddelaars dat het nu klaar moet zijn', zegt een woordvoerder.
 

Huurbemiddelaars werken voor woningverhuurders en zoeken voor hen een huurder. Het is verboden de kosten daarvan door te berekenen aan de huurder. Bemiddelaars komen daarom vaak met creatieve constructies om het geld alsnog te innen, of geven de kosten een andere naam zoals contractkosten, aanhuurkosten, administratiekosten of inschrijfgeld. Alle varianten zijn verboden. Huurders kunnen de gemaakte kosten terugvragen.

Boetes gebaseerd op impact van gevraagde kosten

De Huissleutel uit Tilburg kreeg met 100.000 euro de hoogste boete van de ACM. Amsterdam Housing moet 80.000 euro betalen, Verkoopwijs Makelaars uit Deventer werd voor 5000 euro beboet. De hoogte van de boete is gebaseerd op de impact van de gevraagde bemiddelingskosten in hoogte en hoeveelheid, zegt de ACM-woordvoerder.

Onterechte bemiddelingskosten

De toezichthouder deed onderzoek in de periode van juni 2019 tot 1 januari 2020. 'In ruim een half jaar vroeg Verkoopwijs bij 27 huurovereenkomsten om onterechte bemiddelingskosten, Amsterdam Housing bij 92 en De Huissleutel bij 270 overeenkomsten.' Deze drie bedrijven eisten tussen de 150 en ruim 400 euro van huurders, die zij moesten overmaken voor ze de sleutel van het huis kregen.

'Al een hele tijd, sinds 2015, zijn wij hier mee bezig', zegt de ACM-woordvoerder. 'In het begin werden door huurbemiddelaars de regels ontkend. Dat leidde tot een gang naar de Hoge Raad. Die besloot dat als je in opdracht van een verhuurder werkt, je de huurder geen kosten mag rekenen.' De ACM probeerde vervolgens met het afdwingen van toezeggingen, door te dringen bij huurbemiddelaars. 'Daarna gingen we een stap verder met last onder dwangsom, nu leidt het dan tot een boete.'

Toezichthouder wil signaal afgeven

Daarmee wil de toezichthouder een signaal afgeven aan de branche. Het hoopt dat 'het effect is dat bemiddelaars nu eindelijk eens stoppen met de onterechte kosten aan huurders'.

Voorbeeldbrief Radar voor terugvordering 

Heb jij onterecht bemiddelingskosten betaald? Vorder deze dan terug met behulp van de voorbeeldbrief die Radar eerder opstelde.

Bron: ANP

Ook interessant