Albert Heijn stopt na 65 jaar met papieren koopzegels, wat nu?

Albert Heijn stopt na 65 jaar met papieren koopzegels, wat nu?

Spaar jij koopzegels en van die zegeltjes voor vershoudbakjes bij de AH? Dan zul je nu vast even moeten slikken, want na 65 jaar stopt de Albert Heijn met de papieren zegeltjes en gaan ze over naar digitaal spaarsysteem. Hoe moet dat nu? 

Vanwege het coronavirus krijg je momenteel helemaal geen koopzegels, maar vanaf 1 juni kun je weer kooppunten sparen. Je kunt dan nog de oude vertrouwde papieren zegeltjes sparen, maar vanaf dat moment kun je ook direct digitaal zegeltjes sparen. Uiteindelijk verdwijnen de papieren zegeltjes en kun je enkel nog digitaal sparen. 

Waarom digitaal? 

Albert Heijn introduceerde vorig jaar de mogelijkheid in de app om digitaal zegeltjes te sparen. Dat was tot nu toe alleen bedoeld voor spaaracties, zoals voor de vershoudbakjes. Vanaf 1 juni kun je dus ook digitaal koopzegels sparen. 

Anoesjka Aspeslagh, woordvoerder van de Albert Heijn: 'We zien dat heel veel klanten het nu met de spaaracties al heel handig vinden om digitaal te sparen. Dat gebeurt steeds meer. Daarom willen we nu graag de overgang maken.' Digitaal kooppunten en spaarzegeltjes sparen doe je via de AH-app en met je bonuskaart. 

Er zitten ook voordelen aan digitaal sparen volgens Aspeslagh: 'Het gaat allemaal vanzelf. Je hebt geen boekjes meer die in het rond slingeren of zegeltjes die je snel kwijt kunt raken. Je kunt de digitale spaarkaart nooit kwijtraken, want die staat geregistreerd op jouw naam. Als de kaart kwijtraakt, kun je hem blokkeren en een nieuwe spaarkaart aanvragen.'

Ben je een fanatieke 'lik en plakker' en heb je al heel wat boekjes in huis? Tot 1 januari 2021 kun je nog papieren zegeltjes sparen en boekjes plakken. Ook kun je de boekjes de komende jaren nog inleveren. 

6% rendement

Janke Verhagen is columnist bij PorteRenee en fanatiek spaarder van de koopzegels bij de Albert Heijn: 'Die boekjes leveren meer geld op dan mijn spaargeld op de bank. Dat werkt voor mij enorm motiverend. Je ziet de boekjes groeien en dat geeft mij het gevoel dat ik goed bezig ben.'
Met koopzegels kun je zo'n zes procent rendement behalen. Voor elke euro aan boodschappen, kun je een koopzegel kopen voor tien cent. In een spaarboekje kunnen 490 zegels. Een vol boekje kost je dus € 49,00 extra, maar je krijgt er € 52,00 voor uitbetaald. Dat levert je dus €3,00 op. Dat is toch makkelijk verdienen? 

Zo spaart Janke voor een reis naar Disneyland Parijs met haar zoon en komt met het sparen en inleveren van de kooppunten steeds dichterbij. 'Natuurlijk kun je ook op een andere manier sparen, maar dit is een hele leuke en motiverende manier van sparen.' Ze levert de boekjes in en zet het geld direct apart op de spaarrekening in het potje 'Disneyland'. 

'Het geeft een trots gevoel' 

Koopzegel sparen is volgens Janke ook voor kinderen heel leerzaam. 'Ik leg mijn zoon uit hoe je op deze manier kunt sparen.' Daarnaast is het voor kinderen ook een leuke bezigheid, want zij vinden het in tegenstelling tot volwassenen vaak wel leuk om de koopzegels in de boekjes te likken en plakken. 

De enige valkuil is volgens Janke dat je de neiging krijgt om meer boodschappen te doen, omdat je het boekje graag vol wilt hebben. 'Daar moet je mee oppassen en gewoon de boodschappen doen die je nodig hebt.'

Janke vindt het heel jammer dat de AH heeft besloten te stoppen met de papieren zegeltjes: 'Het trotse, zichtbare gevoel is minder. Ik was trots dat ik vijf boekjes had liggen, dat ziet er imposant uit. Ik ga het knisperen van het gekreukelde boekje wel missen.'

Toch snapt ze de keuze van de winkelketen wel. 'Er zit ook een voordeel aan digitaal sparen, want dan ben je eindelijk af van het likken van die rot zegeltjes. Ik blijf in ieder geval tot het einde van het jaar de papieren zegeltjes sparen en dan ga ik daarna gewoon verder met digitaal sparen.' 

Ook interessant