ANWB: 'Draag geen winterjas in de auto wegens kans op ernstig letsel'

ANWB: 'Draag geen winterjas in de auto wegens kans op ernstig letsel'

Ga je op pad met de auto? Dan kun je volgens de ANWB beter geen dikke winterjas dragen als je achter het stuur plaatsneemt of wanneer als je als passagier de veiligheidsgordel om moet doen. Uit onderzoek van de ADAC - het Duitse equivalent van de ANWB - is namelijk gebleken dat dikke winterjassen en donsjacks voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen in het geval van een noodstop. Dit is waarom.

Het advies van de ANWB volgt nadat de ADAC een zorgwekkende conclusie trok uit na uitgebreide proeven in een testlaboratorium. Op basis van proeven met dik aangeklede poppen is namelijk gebleken dat een niet goed op het lichaam sluitende gordel de potentie heeft om groot lichamelijk letsel te veroorzaken in noodsituaties.

Met dikke winterkleding in de auto stappen is volgens de ADAC dus allerminst veilig: reden genoeg om alarm te slaan. Dat advies is door de ANWB overgenomen, zo weet de Telegraaf te vertellen.

'Ernstige verwondingen en inwendige bloedingen'

Waar schuilt het risico precies in? Enerzijds heeft het te maken met je eigen wendbaarheid: als je winterse kleding zoals een ruim zittende winterjas draagt, ben je nu eenmaal minder manoevreerbaar, hetgeen van invloed is op je stuurcapaciteiten. En dat levert gevaar op.

Persvoorlichter Markus van Tol van de ANWB verwoordt het als volgt: 'Dat werd op indrukwekkende wijze duidelijk tijdens de 'crashtest' van onze Duitse collega's. Er werd een dagelijkse verkeerssituatie nagebootst waarbij een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel en in een kinderzitje werden vastgemaakt.'

In het Duitse laboratorium zijn proeven uitgevoerd tot een snelheid van 16 km/u tot er een noodstop volgde. Volgens Van Tol is de situatie uit het testscenario ongeveer vergelijkbaar met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer. En daarbij is gebleken dat winterkleding een groot risico vormt. Van Tol: 'Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden.'

Toch rijden? Doe je winterjas uit of trek 'm over de riem

Het risico kun je beperken door gewoon geen winterjas te dragen als je in de auto plaatsneemt. Wil je je jas liever aanhouden? Dan wordt geadviseerd om de jas over de riem te trekken om te voorkomen dat bovenstaande situatie zich voor kan doen.

Voor kinderen geldt min of meer hetzelfde advies, volgens Van Tol: 'Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding.'

Andere risicofactoren: hoeden, sjaals en gevoerde handschoenen

Er zijn overigens nog meer kledingstukken die veilig rijden kunnen bemoeilijken, aldus de ANWB: 'Ook hoeden en sjaals kunnen het zicht belemmeren en gevoerde handschoenen bieden niet altijd een stevige grip op het stuur. Ook is het niet aan te raden achter het stuur te zitten met dikke schoenen die het moeilijk kunnen maken om het gaspedaal en de remmen te gebruiken'.

Bron: De Telegraaf

Ook interessant