toggle menu

Belastingsdienst mag geen gebruikmaken van flitsfoto's

Belastingsdienst mag geen gebruikmaken van flitsfoto's

De Belastingdienst mag foto's van snelwegcamera's niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld in drie zaken die om die kwestie draaien.

In een reactie zegt de Belastingdienst zich nu te gaan bezinnen op andere mogelijkheden om het privégebruik van zakelijke auto's te controleren.

De Belastingdienst had de drie klagers een naheffing opgelegd, omdat ze meer dan 500 kilometer privé zouden hebben gereden met hun leaseauto. De fiscus baseerde de naheffing op foto's van snelwegcamera's, waaruit bleek dat de rijders op andere plaatsen waren dan ze in hun rittenregistratie hadden aangegeven.

Inbreuk op het privéleven

Volgens de Hoge Raad is dat een inbreuk op het privéleven waarvoor niet genoeg wettelijke grondslag bestaat. Het gaat namelijk niet om een enkele waarneming in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen en jarenlang bewaren van gegevens, aldus de uitspraak.

Eén zaak is meteen door de Hoge Raad afgedaan, de twee andere zaken zijn voor verdere beoordeling verwezen naar een ander gerechtshof dan waar ze vandaan kwamen.

Reactie advocaat

Clemens Meerts, de advocaat die twee leaserijders verdedigt tegen een naheffing van de Belastingdienst, zei vrijdag 'heel blij te zijn' met de uitspraak van de Hoge Raad.

Volgens Meerts gaat het bij zijn klanten om bedragen tussen de 30.000 en 40.000 euro per persoon.

'Niet meteen rijk rekenen'

Andere leaserijders die een naheffing hebben gekregen moeten zich volgens de advocaat 'niet meteen rijk rekenen'. 'Het kan zomaar zijn dat de Belastingdienst niet automatisch de naheffingen opschort, waardoor mensen individueel aan de bel bij de fiscus moeten trekken', zegt Meerts.

Bron: ANP

Ook interessant