toggle menu

Boete ABN AMRO voor te veel verstrekt creditcardkrediet

Boete ABN AMRO voor te veel verstrekt creditcardkrediet

Creditcardaanbieder International Card Services (ICS) heeft klanten meer krediet verstrekt dan op basis van hun inkomen verantwoord was. Het dochterbedrijf van ABN AMRO krijgt daarvoor een boete opgelegd van 2,4 miljoen euro, liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag weten.

ICS biedt haar klanten doorlopend krediet aan in de vorm van creditcards met de mogelijkheid om gespreid te betalen. Naar aanleiding van meldingen van klanten heeft de AFM enkele tientallen dossiers onderzocht uit de periode van juni 2012 tot maart 2015. In het overgrote deel daarvan bleek sprake te zijn van overcreditering.

15% meer betalingen dan toegestaan

Klanten mochten 15 procent meer betalingen doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Bovendien werd bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening gehouden met de eventuele kosten van kinderen. Door die overtredingen heeft een deel van de klanten van ICS te veel rente en mogelijk ook kosten betaald. Sommigen kunnen volgens de toezichthouder daardoor in financiële problemen zijn geraakt.

Regeling voor gedupeerde kaarthouders

ABN AMRO liet weten dat ICS volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en de vastgestelde tekortkomingen in haar dienstverlening heeft hersteld. De creditcardverstrekker heeft daarnaast een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren. Daarvoor is een bedrag van zo'n 47 miljoen euro opzij gezet.

Bron: ANP

Ook interessant