Brandbrief naar minister om 'ernstig ongerief' van miljoenen varkens

Brandbrief naar minister om 'ernstig ongerief' van miljoenen varkens

Wakker Dier stuurt vrijdag een brandbrief naar minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om misstanden in de varkenshouderij aan de kaak te stellen. 'Het gaat slecht met de Nederlandse varkens, hoog tijd dat de minister ingrijpt', zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier de dierenwelzijnsorganisatie. 
 

Wakker Dier heeft Wageningen Livestock Research (WLR) een analyse uit laten voeren. Hieruit blijkt volgens Wakker Dier dat miljoenen varkens 'langdurig en ernstig ongerief ervaren'. 

Kraamkooien en andere vormen van ongerief

Wakker Dier constateerde op basis van de analyse negen misstanden in de varkenshouderij. Zo worden bijvoorbeeld de staarten van de beesten onverdoofd afgebrand en ervaren de dieren veel angst bij transport naar het slachthuis. Ook sluiten varkenshouders de beesten vaak eenzaam op in kraamkooien. Meer info over de misstanden lees je hier.

De dierenwelzijnsorganisaties deed vervolgonderzoek naar de opsluiting bij de bevalling. Het blijkt dat moeders tijdens de bevalling en de weken erna in hun eentje worden opgesloten. In een dergelijk hok hebben ze weinig beweegruimte, wat leidt tot stress en pijnlijke doorligplekken.

'Nederland loopt achter'

Wat betreft de opsluiting in kraamkooien loopt Nederland achter, aldus Wakker Dier, omdat hier elk zwanger varken bij de bevalling in een kraamkooi wordt gestopt.

Kraamkooien zijn verboden in Zweden, Zwitserland en Noorwegen. Duitsland werkt aan een verbod. 

Bron: Wakker Dier / Foto: Wakker Dier
 

Ook interessant