Cellulaire testen om lymeziekte vast te stellen blijken onbetrouwbaar

Cellulaire testen om lymeziekte vast te stellen blijken onbetrouwbaar

De zogeheten cellulaire testen om vast te kunnen stellen of iemand lymeziekte heeft, zijn niet betrouwbaar, concluderen het RIVM, Amsterdam UMC en Radboudumc in een gezamenlijke studie. De nieuwe tests worden door verschillende commerciële laboratoria gebruikt.

Verkeerde behandelingen door deze testuitslagen

'Met deze nieuwe testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag', zegt Ewoud Baarsma, onderzoeker bij Amsterdam UMC. Dit zou in de praktijk betekenen dat veel mensen de verkeerde behandeling krijgen op basis van deze testuitslagen. De onderzochte cellulaire testen meten de activiteit van bepaalde afweercellen in het bloed tegen de lymebacterie.

Aan het onderzoek deden drie verschillende groepen mee, patiënten met lymeziekte, gezonde mensen en een groep mensen met ziekten die erom bekend staan dat ze testen voor lymeziekte kunnen verstoren. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

Standaardbloedtesten meten antistoffen

De standaardbloedtest die artsen gebruiken voor de ziekte van Lyme meet zogeheten antistoffen tegen de lymebacterie. Alleen is bij deze test niet altijd bekend of de infectie van nu is of dat de antistoffen nog aanwezig zijn van een eerdere, misschien al genezen infectie.

Bron: ANP
 

Ook interessant