Dekkingsgraad van 95% wordt ondergrens nieuw pensioenstelsel

Dekkingsgraad van 95% wordt ondergrens nieuw pensioenstelsel

Een dekkingsgraad van 95 procent in 2026 wordt de ondergrens voor pensioenfondsen om zonder verlagingen over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat staat in conceptstukken over de overgangsregels van het huidige pensioenstelsel naar het nieuwe, zeggen bronnen tegen het FD en PensioenPro. Een dekkingsgraad van onder de 100 procent bij de overgang verkleint de kans op kortingen, maar sluit die niet uit.

Volgende week zitten werkgevers, werknemers, toezichthouder en fondsen opnieuw met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om tafel over de verdere uitwerking van het pensioenakkoord. De minister wil voor het kerstreces daarover een brief naar de Tweede Kamer kunnen sturen. De overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel, dat loopt tot 2026, is nog steeds het heetste hangijzer. Hoewel de deadline nadert, kunnen de voorstellen de komende weken nog veranderen.

Pensioenfondsen hebben nu een dekkingsgraad ver onder de 100 procent

Aan de ene kant willen de onderhandelaars voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat zij er met het nieuwe stelsel op achteruitgaan doordat fondsen de pensioenen bij de overgang moeten verlagen. Tegelijkertijd hikken zij aan tegen kortingen op de pensioenen in het huidige stelsel.

Zeker met verkiezingen in zicht. Dat levert een lastig dilemma op, omdat een flink deel van de pensioenfondsen, goed voor miljoenen pensioenen, nu een dekkingsgraad heeft van ver onder de 100 procent.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant