'Dichtdraaien Groningse gaskraan kan gashandel minder aantrekkelijk maken'

'Dichtdraaien Groningse gaskraan kan gashandel minder aantrekkelijk maken'

Het dichtdraaien van de Groningse gaskraan kan het grootste Europese handelsplatform voor gas een stuk minder aantrekkelijk maken. Daarvoor waarschuwt topbestuurder Annie Krist van gashandelaar GasTerra in een interview met persbureau Bloomberg.

Krist doelt op de Title Transfer Facility (TTF), een virtuele marktplaats waar gas dat al in het Nederlandse gasnetwerk zit kan worden verhandeld. Volgens de hoogste baas van GasTerra, dat flink handelt via het systeem, kon TTF uitgroeien tot de belangrijkste gasmarkt van Europa dankzij de gaswinning in Groningen.

Gevolgen van wegvallen Groningse gasstromen

Volgens Krist is het ongewis of partijen nog via het Nederlandse platform willen handelen na het wegvallen van de Groningse gasproductie. "TTF groeit zo goed, dat mensen vergeten hoe we dat hebben bereikt. Hoe zal het zijn als we de gasstromen uit Groningen niet meer hebben?", vraagt ze zich af. Ze wijst er op dat markten die voor gas van import afhankelijk zijn, volledig anders functioneren.

'In 2030 Groningse gaskraan volledig dicht'

Het ministerie van Economische Zaken besloot vorig jaar dat de Groningse gaskraan in 2030 volledig moet zijn dichtgedraaid. Voor Krist kwam die beslissing als een verrassing, zegt ze. De beslissing heeft er ook toe geleid dat de drie aandeelhouders van GasTerra (Shell, ExxonMobil en de Nederlandse staat) gesprekken voeren over de rol van het bedrijf op de Nederlandse energiemarkt.

Welke mogelijkheden zijn er om Nederlanders op een betaalbare manier van het gas af te halen? In de eerste uitzending van de Radar Extra-documentaire 'Van gas los' legt meteoroloog en voormalig weerman Reinier van den Berg uit waarom we nu keihard moeten werken aan een duurzame samenleving. 

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant