Eindelijk goed nieuws voor studenten

Eindelijk goed nieuws voor studenten

Studenten die door het coronavirus niet kunnen afstuderen en daardoor studievertraging oplopen krijgen drie maanden collegegeld terug. In de uitzending van Radar pleitte de landelijke studentenvakbond (LSVB) en studentenverenigingen voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deze tegemoetkoming lijkt er te komen. 

Wat houdt het concreet in?

Voor leerlingen van het mbo die de beroepsbegeleidende leerweg volgen is dat €150; voor mbo-leerlingen die de beroepsopleidende leerweg volgen is het €300. Voor studenten in het HBO en op de universiteit is dat €535. 

De studenten hoeven niet aan te tonen dat ze vertraging oplopen door het coronavirus. Deze teruggave geldt voor alle mbo- hbo- en universitaire leerlingen. Voorwaarde is wel dat ze hun diploma halen tussen september en eind januari.

Compensatie misgelopen stage 

Ook geldt voor de afstudeerstudenten dat ze een eenmalige compensatie krijgen, wanneer hun basis- en of aanvullende beurs is afgelopen in de zomer en ze nog geen stage hebben kunnen lopen. Mbo-studenten met alleen een basisbeurs krijgen €800 compensatie. Als ze ook een aanvullende beurs hebben wordt het €2000, zo meldt de NOS. Studenten in het HBO met een aanvullende beurs krijgen €1500. 

Als de studenten in het najaar hun stage nog niet hebben kunnen lopen, dan moeten er alternatieven worden bedacht, zegt minister Van Engelshoven tegen de NOS.  

Volgt er meer?

Dit is voor het eerst dat er een tegemoetkoming voor studenten komt, maar studenten worden hard getroffen door de coronacrisis. Naast dat ze nauwelijks les krijgen, verliezen velen ook hun inkomsten, doordat ze hun bijbaan door de coronacrisis zijn kwijtgeraakt. De schulden kunnen daardoor enorm hard oplopen.

'Studenten moeten nu al kiezen; ga ik mijn huur betalen of mijn zorgverzekering. De schulden lopen in deze periode heel erg hard op. Als je gemiddeld €530 per maand verliest, moet je dat nu bijlenen en dat betekent dat de schuld bij studenten alleen nu al met meer dan €1500 euro is toegenomen', aldus de Alex Tess Rutten, voorzitter van de landelijke studentenvakbond (LSVB).  

Volgende week wordt bekend of studenten ook gaan vallen onder de noodwet die nu voor flexwerkers wordt opgetuigd. 'Om recht te hebben op €600 compensatie per maand moet je ook €600 per maand verdiend hebben. Studenten verdienen gemiddeld €530 per maand', aldus Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond. Door die €70 vallen ze precies buiten de noodmaatregel. De LSVB doet een oproep om het daadwerkelijke inkomensverlies te compenseren. 

Wanneer de studenten de tegemoetkoming in het collegegeld en de misgelopen stage krijgen is nog niet bekend. 

Ook interessant