toggle menu

'Energierekening omlaag door lagere tarieven gaslevering'

'Energierekening omlaag door lagere tarieven gaslevering'

De Gasunie moet van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn tarieven verlagen. Dit kunnen consumenten terugzien op hun gasrekening.

Gasunie Transport Services (GTS) verdient nu jaarlijks ruim 1 miljard euro met het transport van gas. ACM maakte vrijdag bekend dat de inkomsten van GTS dit jaar met 100 miljoen euro dalen, en in 2021 nogmaals met 100 miljoen euro. Hiermee lopen de inkomsten terug naar 800 miljoen euro.

De nieuwe lagere tarieven voor afnemers van GTS gelden naar verwachting vanaf 1 juli dit jaar. Hoeveel de consument er precies op vooruitgaat wordt pas later bekend, maar waarschijnlijk gaat het uiteindelijk om een bedrag tussen de 25 en 30 euro op jaarbasis. Transport van gas maakt ongeveer eenvijfde uit van de totale gasrekening.

Monopoliepositie

De ACM vergeleek de bedrijfsvoering van GTS eerder met die van vergelijkbare gastransporteurs in Europa. Daaruit bleek dat de Nederlandse onderneming beduidend minder efficiënt werkt. GTS wordt in de gaten gehouden omdat het bedrijf een monopoliepositie bekleedt. ACM vindt het belangrijk dat er geen te hoge tarieven gerekend worden, zodat afnemers van gas niet meer betalen dan nodig is.

GTS zei in een reactie dat het methodebesluit zekerheid biedt over de tarieven voor de komende vijf jaar. Daarmee kan het bedrijf naar eigen zeggen leven met het genomen besluit.

Bron: ANP / NOS

Ook interessant