Geen landelijk vuurwerkverbod, verdeelde meningen kabinet

Geen landelijk vuurwerkverbod, verdeelde meningen kabinet

De maatregelen die het kabinet treft om ongelukken met vuurwerk tegen te gaan zijn 'zorgvuldig samengesteld'. Dat zei minister Ferd Grapperhaus vrijdag.

Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, iets wat onder meer is bepleit door de politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), komt er niet. Grapperhaus zegt dat veiligheid voor hem voorop staat, maar dat er 'ook heel veel mensen zijn die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerd doen. Dan krijg je een hele moeilijke afweging.'

Het kabinet legt de aanbeveling voor een verbod naast zich neer, maar neemt andere aanbevelingen van de OVV wel over. Zo moeten verkopers van vuurwerk voortaan gratis vuurwerkbrillen en aansteeklonten verstrekken.

Aanbevelingen OVV

De OVV deed een aantal aanbevelingen, maar een verbod was de meest in het oog springende en stond ook bovenaan de lijst. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) verdedigde het besluit om de oproep van de OVV niet uit te voeren. 'Er wordt in Nederland heel verschillend over gedacht.' Zij vindt het logisch dat hetzelfde meningsverschil in de coalitie bestaat. 'Je zorgt hiermee dat mensen die gewoon heel verantwoord een feestje willen voeren, dat kunnen doen', zegt ze over het besluit van het kabinet.

Vuurwerkverbod bovenaan de lijst

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) sprak vrijdag tegen dat het vuurwerkverbod de belangrijkste aanbeveling van de OVV was, ofschoon het pleidooi bovenaan de lijst in het rapport van de Onderzoeksraad stond. Ook ontkende hij dat de economische belangen van vuurwerkverkopers een rol hebben gespeeld in de afweging.

Ook de ChristenUnie legt zich niet meteen bij het besluit neer. De partij vindt dat 'het kabinet de mogelijkheid om het gevaarlijkste vuurwerk uit de handel te halen nadrukkelijk openhoudt'. Coalitiegenoot D66 is ook nog niet tevreden. De partij wil dat gemeenten de ruimte krijgen om een gemeente helemaal vuurwerkvrij te maken, en het niet bij vuurwerkvrije zones hoeven te laten.

Stevigere maatregelen

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft teleurgesteld gereageerd. 'Veel mensen uit de dagelijkse praktijk, van politie tot burgemeesters tot de medische wereld tot de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), vragen al langer om stevigere maatregelen. Dat zo’n landelijk verbod nu uitblijft, is teleurstellend.' Krikke wil nu bij de komende jaarwisseling meer vrijwillige vuurwerkvrije zones instellen in de stad, zoals eerder ook al gebeurde.

Bron: ANP

Ook interessant