Gegevens op straat door GGD-lek: hoe erg is dat?

Gegevens op straat door GGD-lek: hoe erg is dat?

Gegevens van mensen die zich bij de GGD hebben laten testen op besmetting met het coronavirus liggen op straat. Hoe erg is het dat burgerservicenummers (BSN), adresgegevens en telefoonnummers zijn gelekt?

Volgens de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is de kans klein dat kwaadwillenden identiteitsfraude kunnen plegen met de bemachtigde informatie. Het is volgens de RvIG niet mogelijk bankrekeningen of telefoonabonnementen te openen met de gelekte gegevens. In die gevallen is namelijk ook (een kopie van) een ID-bewijs nodig.

'Ernstige inbreuk op privacy'

Privacyprofessional Paul Korremans van PrivacyFirst noemt het datalek juist een 'vrij ernstige inbreuk op de privacy van de burger'. 'Het BSN is op zichzelf inderdaad niet zo spannend, maar je kunt met alle gegevens bij elkaar, dus inclusief bijvoorbeeld naam, adresgegevens, tijd en datum van de coronatest, een behoorlijk profiel van iemand maken.' Bovendien kan informatie, zoals het BSN, door kwaadwillenden gebuikt worden om iemands vertrouwen te winnen. Zo kan een fraudeur nog meer gegevens buitmaken, vreest Korremans.

Moet je je nu zorgen maken? Korremans: 'Als ik getest zou zijn, zou ik extra alert zijn op mijn bankrekening, op wat er binnenkomt op mijn telefoon en welke mails ik ontvang.' Dat is overigens ook het advies van de RvIG. En ben je bang dat je gegevens op straat liggen, dan kun je contact opnemen met de GGD. Is er misbruik van de data gemaakt, dan verwijst de GGD door naar het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) en kan er aangifte worden gedaan.

Ook interessant