Grote gemeentelijke verschillen in vergoeding schoollaptops

Grote gemeentelijke verschillen in vergoeding schoollaptops

Er bestaan grote verschillen tussen de financiële regelingen voor schoollaptops die gemeenten aan gezinnen met een laag inkomen aanbieden. De verschillen lopen op tot honderden euro’s per laptop. Dit blijkt uit onderzoek van de elektronicawinkel BCC, die de gegevens van alle 355 gemeenten in Nederland onder de loep nam.

Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruikmaken van een laptopregeling, waarmee ze een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen ontvangen. Bijna alle gemeenten bieden zo’n regeling, behalve Brummen (Gelderland) en Den Helder (Noord-Holland), stelt BCC.

Verschil in maximumbedrag

In gemeenten waar wel sprake is van een laptopregeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag van gemiddeld €401 gehanteerd, volgens de elektronicawinkelketen. Er zitten echter grote verschillen tussen die maximumbedragen: Zutphen (Gelderland) hanteert een tegemoetkoming van € 100, terwijl een schoollaptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen keer zoveel mag kosten.

Basislaptop

Barry Gordijn van BCC schat in dat een basislaptop voor school nieuw ongeveer 450 euro zal kosten. 'Uiteraard hangt de definitie van een basislaptop af van de gebruiksdoeleinden, maar een studie waarbij tekst- en informatieverwerking tot de meest voorkomende activiteiten behoort, zou prima te doen moeten zijn met een laptop in de prijscategorie van 400 euro tot 500 euro.'

Radar tipt

Een goede laptop gaat jaren mee, maar uiteindelijk komt er een punt waarop je een nieuwe nodig hebt. Radar zet negen punten op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe laptop koopt.

Lees meer: Een nieuwe laptop kopen: wat is voor jou de beste keuze?

Grotere gemeente, lagere vergoeding

Wat opvalt: gezinnen die in een grotere gemeente wonen, kunnen gemiddeld een lagere tegemoetkoming aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van € 370, terwijl bij gemeenten met een inwonerstal onder de 75.000 dit gemiddelde bijna tien procent hoger is; namelijk € 408.

Besteedbaar inkomen

Verder zijn er per gemeente duidelijke verschillen zichtbaar in de gemiddelde besteedbare inkomens, volgens de electronicaketen. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.

Bron: BCC

Ook interessant