toggle menu

'Grote verschillen in oogmetingen bij opticiens'

'Grote verschillen in oogmetingen bij opticiens'

Oogmetingen bij opticiens leveren sterk verschillende uitkomsten op, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond stuurde twintig proefpersonen op pad voor oogmetingen bij bekende landelijke opticiens en naar zelfstandige opticiens. Ook twee optometristen van Hogeschool Utrecht deden aan de proef mee.

De verschillen tussen de metingen bleken groot. Bij elke keten is er wel een oogmeting die sterk afwijkt van de overige metingen bij dezelfde proefpersoon, aldus de Consumentenbond. Uit de proef bleek dat consumenten de grootste kans hebben op een goede oogmeting bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die afweek van de overige metingen.

Hoewel bleek dat geen enkele optiekketen het duidelijk beter doet dan de rest, kwam Eyelove wel het vaakst tot een afwijkende oogmeting. Ook scoorde het bedrijf het laagst op de klantervaring.

'Geen reden tot zorgen'

Een woordvoerder van Eyelove ziet op basis van de proef geen reden tot zorgen voor consumenten, zegt hij in een reactie. 'Geen enkele keten springt er echt positief of negatief uit. In grote lijnen is het overal ongeveer hetzelfde. Het gaat om verschillen achter de komma. De claim van andere opticiens dat hun metingen zoveel beter zijn dan de onze, is duidelijk overdreven. Veruit het grootste deel van onze klanten is tevreden met zijn bril, terwijl wij goedkoper zijn dan andere ketens.'

Volgens de Consumentenbond is een oogmeting geen exacte wetenschap, maar kan deze beïnvloed worden door het tijdstip van de dag of bijvoorbeeld een verkoudheid. De bond adviseert consumenten die ontevreden zijn over hun nieuwe bril, terug te gaan naar de winkel. De meeste opticien-ketens beloven dan een andere bril of geld terug te geven.

Multifocale brillen 

Voor 45 of 99 euro een multifocale bril. Iedere avond komen de reclamespotjes voorbij op tv. Hoe is de kwaliteit van online bestelde varifocale brillen? Radar testte vijf verschillende aanbieders met drie consumenten en drie experts.

Bekijk de uitzending van Radar over multifocale brillen 

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant