IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks

IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks

Hackers hebben ruim twee jaar lang de mogelijkheid gehad om op iPhone-toestellen malware te installeren, blijkt uit een onderzoek van Google Project Zero. De aanvallers hadden veertien lekken op iOS gevonden, waarvan er tenminste twee zogenaamde zerodaylekken waren. Via deze lekken konden de aanvallers malware installeren en hiermee toegang krijgen veel gegevens op het apparaat. 

Elke iPhone van model 5s tot en met X, met besturingssysteem iOS 10 tot en met iOS12, heeft de afgelopen twee jaar risico gelopen om gehackt te worden. Om toegang te krijgen tot een telefoon maakten de aanvallers een website, waar een speciale code op stond die ongemerkt malware op de iPhone kon installeren. Een slachtoffer hoefde alleen maar naar de website worden gelokt en de telefoon werd automatisch geïnfecteerd met het virus. Het Project Zero Team bericht dat de gehackte sites duizenden keren per week bezocht zijn.

De hackers waren in staat onder andere WhatsApp-gesprekken, foto's, locatiegegevens en gegevens uit mailapps in te zien. Ze konden ook toegang krijgen tot opgeslagen wachtwoorden. 

Lees ook: Hoe weet je of jouw gegevens zijn gehackt? 

Update

De lekken zijn bij Apple bekend en er is inmiddels een software-update die de problemen moet verhelpen. iPhones met besturingssysteem iOS 12.4.1 of nieuwer zijn niet meer kwetsbaar. Je iPhone updaten naar deze versie doe je als volgt:
1. Ga naar je instellingen
2. Klik op 'algemeen'
3. Klik op ' Software-update'
4. Kijk of er een update beschikbaar is. Zo ja? Klik op 'download en installeer'

Lees ook: Waarom zijn updates en virusscanners belangrijk voor je online veiligheid?

Bron: Google Project Zero / NU.nl 

Ook interessant