toggle menu

Is het einde van traditioneel bierbrouwen nabij?

Is het einde van traditioneel bierbrouwen nabij?

Lekker thuis op de bank even een biertje drinken dat een bierbrouwer voor je gebrouwen heeft, maar hoe lang doen we dat nog? Radar zag op CES, de grootste beurs voor consumentenelektronica, dat we ons bier binnenkort gewoon uit een cupje halen. Net als bij koffie. Wat zijn de voor- en nadelen?

Je kan thuis gewoon een flesje of blikje bier openen, maar er komen steeds meer alternatieven daarvoor. Wat te denken van de vele thuistaps waar je een groot blik instopt om zo je eigen biertje te tappen? Of door zelf je eigen bier te maken? Dat is de laatste jaren behoorlijk in opkomst. Zaken zoals Hopt, HEMA, Xenos en de Brouwbroeders verkopen voor een paar tientjes complete pakketten inclusief alle ingrediënten zoals hop, gist en mout. Ook krijg er allerlei hulpmiddelen bij om je eigen bier te brouwen.

Bier uit een cupje

Klinkt als veel werk dus dat moet makkelijker kunnen. Net als koffie uit een cupje kan je binnenkort je bier een uit cupje halen. Elektronicafabrikant LG toont op de Consumer Electronics Show de HomeBrew. Die werkt met twee soorten cups. In de ene cup zit de mout, in de andere gist, hop-olie en een smaak. Er komen vijf smaken op de markt: Engelse Stout, Belgisch Witbier, Tsjechische Pilsener, Amerikaanse IPA en een Amerikaanse Pale Ale. 

Voor- en nadelen?

Het voordeel is vooral gemak. Met twee cups brouw je vijf liter bier of tien halve liters. Daarnaast maakt het apparaat zichzelf schoon en kan je via een app het brouwproces volgen. Nadeel: het duurt twee weken om je bier te brouwen. Even dus een paar biertjes brouwen voor bij de borrel vanavond zit er dus niet in. Daarnaast kan je niet een tweede batch bier brouwen als de eerste nog bezig is. Je kan dus maximaal elke twee weken zelf bier maken. 

Wat de prijs van de HomeBrew gaat worden is nog niet bekend. We verwachten dat als het apparaat eenmaal op de markt is dat er meer aanbod aan bier zal komen. De vraag is ook of echte fans van het 'ouderwets' bierbrouwen dit druk-op-de-knop-brouwproces zullen waarderen.

Alternatief?

De HomeBrew van LG is niet het enige apparaat waarmee je zelf je bier kan brouwen. PicoBrew toont met de Z Series een apparaat dat zelf koud gebrouwde koffie kan maken, maar ook een drank van gefermenteerde thee (kombucha) en bier. Je maakt bij bier zo'n 9,5 liter per keer. De Z Series is niet goedkoop, want consumenten mogen er 1900 euro voor neertellen. Ten opzichte van de LG HomeBrew heb je wel in vier uur je bier.

Lees hier meer artikelen van CES 2019

Meer over:

Ook interessant