toggle menu

Jouw Facebookgegevens gedeeld met Cambridge Analytica? Zo check je het

Jouw Facebookgegevens gedeeld met Cambridge Analytica?  Zo check je het

Via een pagina op Facebook kun je checken of je gegevens gedeeld zijn met Cambridge Analytica. Volgens Facebook kunnen de gegevens van 89 duizend Nederlandse gebruikers buit zijn gemaakt.

De pagina vind je hier. Zorg dat je ingelogd bent met je Facebookaccount en kijk onder 'Is mijn informatie gedeeld?'.

Wil je weten hoe de melding eruit ziet als jouw gegevens via een vriend zijn buitgemaakt? Scroll dan naar beneden.

Melding in je tijdlijn

Radar meldde gisteren dat gebruikers de komende dagen een melding kunnen verwachten in hun tijdlijn over of hun gegevens gedeeld zijn. Wil je daar niet op wachten, dan kun je het dus checken op de speciale pagina.

Moet je je zorgen maken als je gegevens gedeeld zijn?

Moet je je zorgen maken als jouw gegevens zijn gedeeld met Cambridge Analytica? Op individueel niveau niet zozeer, vertelt Wouter van Noort, techdeskundige bij NRC. Maar op een geaggregeerd niveau kunnen jouw gegevens, gebundeld met data van andere gebruikers, ingezet worden voor bijvoorbeeld politieke campagnes. En misschien wel door politieke partijen waar je het zelf helemaal niet mee eens bent.

Van Noort: 'Ga zelf na of het delen van al die data negatieve gevolgen kan hebben voor de democratie. Vraag jezelf af: Is het wel echt nodig om al die foto's te delen?'

Wat kun je doen?

Radar heeft de afgelopen weken meerdere keren aandacht besteed aan privacy op Facebook. Je kunt voorkomen dat externe apps toegang hebben tot je gegevens. Dat doe je als volgt:

  1. Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven).
  2. Klik links in het menu op Apps. Je ziet nu een overzicht van alle apps die toegang hebben tot jouw profiel.
  3. Door met je muis te zweven over de app zie je een potloodje en een kruisje. Met het kruisje verwijder je de app, met het potloodje kan je de rechten beperken die de app heeft.
  4. Als je op het kruisje klikt, opent een scherm of je de app echt wil ontkoppelen. Bevestig door op de knop 'Verwijderen' te klikken'.

Facebook verzamelt gegevens over je, wil je weten welke data verzameld wordt, dan kun je je dossier opvragen:

Wat weet Facebook allemaal over jou? Vraag je dossier op

Wil je je Facebookaccount helemaal verwijderen? Radar legt uit hoe je dat doet:

Hoe verwijder je je Facebookaccount?

Heeft een vriend van jou gebruik gemaakt van de app 'This Is Your Digital Life' dan kan een melding er zo uit zien:

 

Wat is er gebeurd?

Wereldwijd zijn 87 miljoen gebruikers getroffen door het datalek, onder hen zijn waarschijnlijk 89 duizend Nederlanders. De buitgemaakte data zijn onder meer iemands naam en woonplaats, maar ook de vriendenlijsten, foto's en likes.

Via een persoonlijkheidstest van Cambridge Analytica werd informatie verzameld. De makers van de quiz konden niet alleen informatie inzien van de gebruikers die de test deden, maar ook van hun vrienden. In Nederland hebben maar weinig mensen aan de test meegedaan. Maar omdat de quiz ook data mag inzien van vrienden, kunnen gegevens van tienduizenden Nederlanders zijn buitgemaakt.

Bron: NRC, Wouter van Noort / RTL Nieuws / Facebook / Radar

Ook interessant