Kabinet komt met harde lockdown, dit zijn de maatregelen

Kabinet komt met harde lockdown, dit zijn de maatregelen

Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten. Niet-essentiële winkels gaan in de nacht van maandag op dinsdag al dicht, om te voorkomen dat er een run ontstaat op de winkels. Scholen volgen woensdag. De ingrijpende lockdown duurt tenminste tot 19 januari. 'Nederland gaat op slot', aldus premier Mark Rutte. 

De volgende maatregelen gaan in tot en met 19 januari:

  • Niet-essentiële winkels moeten sluiten. Radar zet in een ander artikel voor je op een rij welke winkels wel open blijven.
  • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio's, moeten dicht. Fysiotherapeuten en tandartsen mogen wel openblijven. Op de site van Rijksoverheid vind je een lijst van alle uitgezonderde contactberoepen
  • De meeste (niet-essentiële) publiek toegankelijke binnen- en buitenruimtes gaan dicht. Denk aan horeca, musea, dierentuinen, theaters, pretparken, casino's, concertzalen, sportscholen, zwembaden en sauna's.
  • Hotels blijven open, maar zonder restaurant of roomservice. 
  • Alle onderwijsgebouwen moeten dicht, onderwijs zoveel mogelijk online. Dit geldt voor primair onderwijs tot aan de universiteiten.
  • Kinderopvang alleen open voor kwetsbare kinderen of kinderen van ouders in cruciale beroepen
  • Maximaal aantal gasten thuis gaat van drie naar twee, behalve tijdens kerst. 

Je mag buiten alleen met je huishouden of met maximaal twee mensen samen zijn, op minimaal anderhalve meter afstand. Mensen wordt verder verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Op 12 januari is er weer een persconferentie over het vervolg van de coronacrisis. 

Sporten verder beperkt

Naast dat alle binnensportlocaties dicht moeten, worden de mogelijkheden om buiten te sporten ook verder ingeperkt. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal anderhalve meter afstand, en alleen buiten. Kinderen tot en met zeventien jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

'Boek geen reis tot half maart'

Verder stelde Rutte dat je alleen noodzakelijke reizen moet maken. 'En boek geen reis tot half maart.'

Kerstdagen worden ontzien

Aan de bezoekmaatregelen voor Kerstmis verandert niets. Dat betekent dat mensen maximaal drie mensen thuis mogen ontvangen, kinderen onder de dertien jaar niet meegeteld. Rutte had eerder gezegd dat de kerstdagen ontzien zouden worden bij eventuele strengere maatregelen. 

Aanleiding voor de drastische ingrepen zijn de aanhoudend oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

Meer informatie vind je op de website van Rijksoverheid

Bron: ANP / Rijksoverheid

Meer over:

Ook interessant