toggle menu

Kabinet wil bezuiniging op kinderbijslag om kosten UWV en SVB te dekken

Kabinet wil bezuiniging op kinderbijslag om kosten UWV en SVB te dekken

Er komen bezuinigingen aan op de kinderbijslag, omdat de organisaties UWV en SVB meer geld nodig hebben, schrijft Trouw. Het kabinet wil dit gaan doen door de kinderbijslag de komende twee jaar niet te indexeren, wat inhoudt dat de bijslag niet meestijgt met de inflatie (de stijging van de prijzen). 

Het plan van het kabinet om de komende twee jaar de kinderbijslag niet te indexeren gaat ouders die de bijslag ontvangen een paar euro per jaar kosten. Dat zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Het kabinet doet het voorstel, om meer geld vrij te spelen voor uitvoeringsorganisaties als het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat is de impact van deze bezuinigingen?

Door in 2022 en 2023 niet te indexeren, en in 2024 minder, wordt er in totaal ruim 100 miljoen euro vrijgespeeld, aldus Koolmees. De ingreep is 'niet pijnloos', maar de minister denkt niet dat het een heel groot verschil voor ouders zal maken.

Investering voor betere dienstverlening

Volgens Koolmees is het belangrijk om te investeren in de ICT en de dienstverlening van het UWV en de SVB. Hij wijst erop dat het UWV onder meer verantwoordelijk is voor het uitkeren van de coronanoodsteun. 'Dat kost wel geld, dat moet ergens vandaan komen.'

Er ligt een wetsvoorstel klaar van Bas van ’t Wout, demissionair minister van Economische Zaken, dat deze week in consultatie is gegaan. De komende weken kunnen mensen hun zegje erover doen.

Bron: ANP

Ook interessant