Kamervragen gesteld naar aanleiding van uitzending Radar over vaccinstrategie

Kamervragen gesteld naar aanleiding van uitzending Radar over vaccinstrategie

50PLUS heeft naar aanleiding van de uitzending van Radar, 'Geen tweede coronavaccin mogelijk in ziekenhuis' en een uitzending van Nieuwsuur over de vaccinstrategie, Kamervragen gesteld.

In de uitzending vertelt familie van de 87-jarige Afke van Houdt-Weiland dat zij geen tweede vaccinatie voor het coronavirus kan krijgen. Van Houdt-Weiland belandde tussen de eerste en tweede prik in het ziekenhuis, en daar worden geen coronavaccins gegeven.

'Flexibiliteit nodig in vaccinstrategie'

50PLUS vindt dat er enige mate van flexibiliteit nodig is in de vaccinatiestrategie en vraagt de minister van Volksgezondheid of de minister deze mening deelt. De partij vraagt op welke manier het protocol van de GGD wordt aangepast, zodat er een oplossing komt voor mensen die nu tussen wal in schip vallen.

Alle Kamervragen, ingediend door Léonie Sazias van 50PLUS, lees je hieronder:

  1. Bent u bekend met de uitzending van Nieuwsuur van 11 maart 2021?
  2. Kunt u toelichten waarom het voor zorginstellingen nog steeds bijna onmogelijk is om voor alle bewoners vaccins te bestellen, ondanks uw toezegging dat bewoners in een instelling tegelijk geprikt kunnen worden?
  3. Op welke manier gaat u ervoor zorgen dat uw beleid gaat doorwerken in de praktijk?
  4. Kunt u reageren op de stelling van de branchevereniging Samenwerkende Professionele Organisaties Thuis- en Woonzorg (SPOT) dat er nog steeds zorginstellingen zijn die niet weten wanneer hun bewoners worden gevaccineerd? Om hoeveel zorginstellingen zou het hier gaan?
  5. Bent u bekend met de uitzending van Radar op 15 maart 2021?
  6. Kunt u toelichten waarom het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een reactie op de uitzending schrijft dat het niet ernstig is voor de werking van het vaccin als er langer dan zes weken tussen de eerste en tweede prik zit en dat er zelfs geen maximumtermijn zit tussen de eerste en tweede prik volgens hun richtlijnen, terwijl de Gezondheidsraad onlangs heeft geadviseerd die termijn van zes weken aan te houden?
  7. Deelt u de mening dat er een zekere mate van flexibiliteit nodig is in de vaccinatiestrategie voor uitzonderingsgevallen zoals voor de dame in de uitzending van Radar? Op welke manier gaat u ervoor zorgen dat het protocol van de GGD hierop wordt aangepast en dat er een oplossing komt voor mensen die nu tussen wal en schip vallen?
  8. Kunt u toelichten waarom u meerdere keren heeft aangegeven dat het huidige beleid het toelaat dat koppels die door een paar jaar leeftijdsverschil net in een andere leeftijdscohort vallen, samen geprikt kunnen worden, maar dat dat in de praktijk niet zo blijkt te zijn?
  9. Kunt u aangeven welke instructies de GGD krijgt als het gaat om koppels die door een klein leeftijdsverschil in een andere leeftijdscohort vallen?
  10. Bent u bereid de instructies voor het GGD-personeel te verduidelijken?

Ook interessant