toggle menu

Let op: WhatsApp-bericht over martinelli-video is een hoax

Let op: WhatsApp-bericht over martinelli-video is een hoax

Op WhatsApp gaat momenteel een bericht rond met de waarschuwing dat een video van WhatsApp, met de naam martinelli, ervoor zorgt dat je smartphone wordt gehackt. Het gaat om een hoax, aldus de NOS.

Een hoax is een bericht waarvan de inhoud niet waar of achterhaald is. Een dergelijk bericht is doorgaans minder schadelijk dan een phishingbericht of een virus, waarbij kwaadwillenden op je gegevens uit zijn, of je software beschadigen. Dat is bij een hoax meestal niet het geval. Wel kan een nepbericht paniek zaaien, of nepnieuws bevatten.

Het gaat in dit geval om een bericht dat al bijna een jaar rondgaat in het buitenland, maar sinds een paar dagen is er ook een Nederlandse versie van opgenomen. In het bericht staat de volgende tekst:

'Als je iemand kent die WhatsApp gebruikt, kun je dit doorgeven. Een IT-collega heeft geadviseerd dat er morgen een video uitkomt van WhatsApp, genaamd martinelli, open het niet, het hackt je telefoon en niets zal het repareren. Vertel het verder. Als je een bericht ontvangt om de WhatsApp bij WhatsApp Gold te updaten, klik dan niet !!!!! Nu zei het nieuws dat dit virus moeilijk en ernstig is. Geef het door aan iedereen'

Vorig jaar Spaanse variant van hoax-bericht

In juli 2017 ontvingen Spaanse gebruikers al een soortgelijk bericht via WhatsApp. De Spaanse politie riep destijds gebruikers op om het bericht niet te delen. Vorige maand maakten Britse en Ierse media melding van een soortgelijk bericht.

Kettingberichten via WhatsApp

Het is niet de eerste keer dat er een hoax via WhatsApp wordt verspreid. In 2017 ging er een bericht rond waarin werd gezegd dat je moest betalen om WhatsApp te blijven gebruiken. Ook blijven gebruikers nog regelmatig een WhatsApp-kettingbericht ontvangen over een duur telefoontje van +0641216011. Eerder deze maand ging een bericht rond waarin staat dat je 'virtueel bent vreemd gegaan'.

Ook kettingbericht via Snapchat

Ook via de app Snapchat gaat een nepbericht rond. In het bericht wordt gebruikers opgeroepen om een bericht te delen met al hun vrienden, om te voorkomen dat al hun foto's worden verwijderd. Snapchat heeft aangegeven dat het om een nepbericht gaat.

Bron: NOS

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant