'Nieuwe chip in id-kaart biedt veiligere inlogmogelijkheid DigiD'

'Nieuwe chip in id-kaart biedt veiligere inlogmogelijkheid DigiD'

Vanaf maandag kunnen de nieuwe identiteitskaarten worden aangevraagd. De nieuwe kaarten hebben een chip waarmee kan worden ingelogd bij overheidsdiensten via DigiD.

De inlogfunctie voor DigiD is toegevoegd om de gegevens van mensen zo goed mogelijk te beschermen, meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens op de website. De overheid wil met de chip de zekerheid bieden dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld.

Chip kan met mobiele telefoon gescand worden

Inloggen met de chip is een extra veiligheidsmaatregel, net als de tweestapsverificatie waarbij gebruik wordt gemaakt van sms-codes. Met een mobiele telefoon kan de chip worden gescand tijdens het inloggen bij DigiD. Als alles in orde is, komt er een groen vinkje bij te staan en wordt er ingelogd.

De pas kan worden aangevraagd door mensen die een nieuw identiteitsbewijs nodig hebben. De oude identiteitskaarten blijven gewoon geldig als ze nog niet verlopen zijn.

Is het wel veilig?

Steeds meer financiële instellingen vragen klanten om zich te identificeren door met hun smartphone een paspoort of identiteitskaart te scannen. Dit werkt met zogenaamde Near Field Communication (NFC). Wat is dit precies? En zijn je gegevens wel veilig? 

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant