toggle menu

NVWA brengt verbod uit voor pillen met teveel vitamine B6

NVWA brengt verbod uit voor pillen met teveel vitamine B6

De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit heeft een maximum ingesteld voor de hoeveelheid vitamine B6 die in vitaminepillen mag zitten. Het limiet moet voorkomen dat er een schadelijke hoeveelheid van de vitamine wordt ingenomen en is op 1 oktober ingegaan.

Volgens de nieuwe limiet mogen de vitaminepillen niet meer dan 21 milligramvitamine B6 per dagdosering bevatten. Dit is al vele malen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 milligram voor volwassen en, afhankelijk van de leeftijd, nog minder voor kinderen.

Gevaarlijke pillen nog op de markt

Momenteel zijn er nog wel pillen met teveel vitamine B6 op de markt. Fabrikanten krijgen de kans om hun huidige voorraaden op te maken en online kunnen supplementen met teveel vitamine B6 ook nog verkregen worden. Het is dus verstandig om goed te controleren hoeveel vitamine B6 er in de pillen zit.

Schade door vitamine B6

Als je teveel vitamine B6 consumeert, kun je volgens de Consumentenbond last krijgen van symptomen als gevoelloosheid of tintelingen en zenuwpijnen in je handen en voeten. Voor de meeste mensen zijn de supplementen overigens overbodig, aangezien je met een normaal dieet de vitamine binnenkrijgt via etenswaren als vlees, eieren en brood.

Bron: Consumentenbond

Ook interessant