Onzekerheid gaslevering: steeds meer houtkachels verkocht

Onzekerheid gaslevering: steeds meer houtkachels verkocht

Er worden steeds meer houtkachels verkocht, zo valt te lezen in Trouw. Rein Gelten, voorzitter van de Nederlandse haarden- en kachelbranche, laat dit weten aan de krant. ‘Mensen zijn bang dat zij komende winter misschien zonder gas komen te zitten, zoeken een alternatief en kopen een pellet- of houtkachel.’ In totaal steeg de verkoop in het eerste kwartaal met bijna 30 procent onder leden van zijn organisatie. Kort daarvoor was er juist sprake van een dalende trend.

Gelten: ‘Wij zien onzekerheid over de gaslevering en wij denken dat onze klanten de gasrekening willen drukken door over te schakelen op het stoken van pellets en hout. Wij verkopen per jaar ongeveer 15.000 houtkachels en ik verwacht dat het er dit jaar 10 procent meer zullen zijn. Van de verkoop van pelletkachels verwacht ik een verdubbeling van ongeveer 6500 naar 13.000.’

Tussen 2016 en 2020 was er subsidie verkrijgbaar op de aanschaf van een pelletkachel. ‘In die periode was er een opleving van de vraag, maar nadat de subsidie stopte, kwam er weer een dalende trend’, laat Gelten weten. Ook laat hij weten dat afgelopen jaar de prijzen van de kachels met zo’n 15 procent zijn gestegen. Dit is niet omdat de vraag is toegenomen, vanwege de hogere prijs van staal. 

Eerder kwam in een artikel van de Volkskrant naar voren dat het stoken van meer hout de kwaliteit van de lucht kan verslechteren. 

Bron: Trouw

Meer over:

Ook interessant